Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerkgadget no1: het dockingstation

Nu het thuiswerken voor velen standaard een substantieel deel van de werkweek wordt, is het tijd eens goed te kijken naar de infrastructuur die dat mogelijk maakt. Een dockingstation lijkt een luxe gadget, maar is zijn prijs meer dan waard.
Docking Station
© AG Connect
AG Connect

Incidenteel een uurtje mail wegwerken of een dagje even concentreren op dat ene rapport kan prima met een laptop aan de eettafel. Velen behielpen zich de afgelopen maanden ook zo om tegemoet te komen aan het uitdrukkelijk advies van de overheid niet naar kantoor te reizen. Maar als thuiswerken de komende jaren een vast onderdeel gaat worden van de werkweek, is het belangrijk ook thuis een goede werkplek in te richten.

Het eerste waar aan gedacht moet worden is Arbo-gecertificeerd meubilair om aan te zitten. Een los toetsenbord en muis kunnen het werken flink veraangenamen, maar eigenlijk is het gebruik van één, of liever nog twee grote beeldschermen een voorwaarde om echt een volwaardige thuiswerkplek in te richten. De meeste laptops hebben moeite grote of twee kleinere UHD-schermen aan te sturen. Bovendien is het een irritant klusje om bij het wisselen tussen thuis- en kantoorwerkplek steeds met een reeks kabeltjes van beeldschermen, toetsenbord, muis en stroomvoorziening in de weer te moeten.

Veel kantoorplekken zijn daarom al voorzien van een dockingstation. Aan het begin van de werkdag één USB-kabeltje in de laptop en klaar. Bij thuiswerkplekken is het gebruik van een dockingstation nog niet zo gebruikelijk. Maar als je er een wilt hebben, waar let je dan op?

Goed opletten

Het makkelijkst is even goed na te gaan welk dockingstation de werkgever op de kantoorwerkplek heeft geïnstalleerd. Dat geeft de grootste zekerheid dat bij het wisselen tussen werkplekken het een kwestie is van stekkertje eruit, stekkertje er in en doorwerken maar. Enige voorzichtigheid is wel geboden als de configuratie van de monitor(en) thuis niet dezelfde is als die op kantoor. Zeker wanneer thuis een sjiekere monitor wordt ingezet, bijvoorbeeld een 5K of twee 4K-monitoren, moet de grafische kaart van het dockingstation die wel aankunnen wat betreft resolutie en verversingsfrequentie.

Ook het outputvermogen dat beschikbaar is voor de laptop, is een punt van aandacht. Verder verschillen dockingstations nogal in het aantal beschikbare poorten en poortstandaarden. Voor de beeldschermen is het soms wel mogelijk losse adapters te kopen, maar daarbij is het wel belangrijk dat de kwaliteit van de signaaldoorgifte er niet onder lijdt. 

De meeste moderne laptops hebben tegenwoordig een USB-C-poort. Maar niet alle USB-C-poorten zijn hetzelfde. Er zijn er die de Thunderbolt-specificaties ondersteunen zoals de laptops uit de Dell Latitude- en XPS-families of de MacBooks van Apple. Maar de USB-C van de Microsoft Surface doet dat niet. Bij het aansluiten van een laptop met de ene soort USB-C op een dock van de andere USB-C kan het gebeuren dat een deel van de functionaliteit verloren gaat.

Laptop-merk of niet?

De prijzen van dockingstations lopen nogal uiteen van rond de 100 euro tot bijna 400 euro. Het veiligst is een dockingstation te kopen van hetzelfde merk als de laptop. Helaas laat Apple hier steken vallen. Het bedrijf heeft alleen de USB-C Digital AV Multiport Adapter. Voor een prijs van circa 70 euro kunnen een extra monitor en een enkel randapparaat met USB-A-aansluiting worden gekoppeld maar meer niet. Daarvoor moet de thuiswerker op zoek naar een dock van een andere leverancier.

Dell heeft een groot aantal docks die variëren in specificaties en prijzen. Een populair docking station is de D6000 Universal Dock voor circa 170 euro. Het kastje heeft veel verschillende aansluitmogelijkheden (vier USB type-A, een USB Type-C, gigabit Ethernet, speaker-aansluiting, een HDMI en twee Display-poorten). Het kastje kan overweg met USB-C-laptops zonder Thunderbold 3. Het dock kan gelijktijdig drie 4K-beeldschermen aansturen of één 5K-beeldscherm.

HP heeft het HP USB-C Dock voor rond de 150 euro met drie USB 2.0 Type-A, een USB 3.0 Type-A en een USB Type-C. Voor het aansluiten van beeldschermen beschikt het kastje over een HDMI-, twee DisplayPort 1.2- en een VGA-aansluiting. Het dock kan maximaal twee beeldschermen aansturen.

Lenovo heeft met het Lenovo USB-C Mini Dock een voordelig dock dat zo'n 130 euro kost. Het heeft een USB Type-C-, 1 USB 3.1 Type-A- en een USB 2.0 Type A-poort. Verder heeft het een Gigabit Ethernet- en auto-aansluiting. Voor de beeldschermen zijn een HDMI 2.0- en een VGA-aansluiting beschikbaar. Het dock kan slechts één monitor aan met 4K -resolutie wanneer de HDMI-poort wordt gebruikt en maximaal 1080P wanneer de VGA-poort wordt ingezet.

De grotere broer van het het mini-dock is de Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock die gelijktijdig twee 4K-monitoren aankan: één via een HDMI 2.0-poort en één via de DisplayPort 1.4. Het kan 10 Gbps Ethernet doorvoeren. Dit dock kost 200 euro.

Ook Microsoft levert met de Surface Dock  2 een merkeigen dock voor de Surface pc's. Deze ondersteunt echter alleen de nieuwe Surface-hardware vanaf Surface Pro 5 en de tweede generatie Surface Book. Het heeft twee USB 3.2 Type-A- en vier USB Type-C-uitgangen, een audio-poort en Gigabit Ethernet. Via USB Type-C kunnen twee 4K-beeldschermen worden aangestuurd. De adviesprijs is veel hoger maar het dock is verkrijgbaar voor een prijs rond de 190 euro.

Daarnaast zijn er nog onafhankelijke dockingstation-leveranciers zoals bijvoorbeeld StarTech, Kensington en Cable Matters die in prijsrange en specificaties niet veel verschillen van bovengenoemde merk-apparatuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in