Innovatie & Strategie

Juridische zaken
lege accu

Tesla beboet voor 'batterygate'

Afknijpen van accuvermogen en laadsnelheid levert Tesla flinke boete op.

© Apple
25 mei 2021

Afknijpen van accuvermogen en laadsnelheid levert Tesla flinke boete op.

Automaker Tesla moet enkele duizenden Noorse klanten een schadevergoeding van elk 13.440 euro betalen. Het bedrijf van Elon Musk is hiertoe veroordeeld vanwege een software-update waarmee accuvermogen en laadsnelheid zijn afgeknepen. Eerder heeft Apple al stiekem een soortgelijke actie uitgevoerd voor oudere iPhones.

De boete van 136.000 kronen per klant die een Model S uit 2013, 2014 of 2015 rijdt, is opgelegd door een lagere rechtbank in Noorwegen. Dat bewuste model is volgens de lokale nieuwssite Nettavisen zo'n 10.000 keer verkocht in het Scandinavische land. Terwijl dit gerechtelijke oordeel eind april al is uitgesproken, komt het nu internationaal breed in de aandacht.

Software stuurt hardware

Aanleiding voor de rechtszaak, die is aangespannen door een groep van meer dan dertig Tesla-rijders, is een softwareupdate uit 2018-2019. Die verandering voor de software in de elektrisch aangedreven auto's heeft gezorgd voor kleiner accuvermogen en verminderde laadsnelheid. Voor rijders van de betreffende productierun van Model S-auto's betekent dat een kleiner rijbereik en langere oplaadtijden.

De beperking voor batterijen door de bewuste softwareupdate is opgelegd na een reeks incidenten met oververhitting en zelfs brand door Tesla-batterijen. De fabrikant zou in plaats van een kostbaar accuvervangingsprogramma hebben gekozen voor een verzwakking van de capaciteit en de oplaadsnelheid. Daarmee wordt dan ook het risico van te hete of in brand vliegende batterijen verkleind. Volgens de Noorse aanklacht heeft de automaker de batterijbeperking plus impact daarvan verzwegen voor klanten.

Precedent?

Tesla heeft tot eind deze maand de tijd om de boete te betalen. Of het moet voor 17 juni beroep aantekenen. Het is nog niet bekend of de Amerikaanse autofabrikant in beroep gaat tegen deze veroordeling in Noorwegen. Het risico bestaat wel dat deze uitspraak een precedentwerking kan hebben, plus een aanjagende werking, voor zaken of klachten in andere landen. Zo loopt er in Denemarken een soortgelijk zaak, weet The Register.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Gerard Brouwers 26 mei 2021 12:08

Je lijkt wel erg op Jan Bakker, de vroegere hoofdredacteur van AG

Tonnie van der Horst 25 mei 2021 14:02

De ervaringen met mijn 2015 Tesla model S zijn precies hetzelfde.
En Tesla is 'missing in action'.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.