Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugkeer brugwachters door falend videosysteem

Bruggen in Amsterdam krijgen weer brugwachters doordat een vorig jaar geïntroduceerd videosysteem niet voldoet. Het nieuwe systeem voor centrale brugbediening geeft haperingen in de beelddoorvoer en dat levert onacceptabele risico's, oordeelt waterwethouder Egbert de Vries. Reparatie van het videosysteem is niet mogelijk, meldt Het Parool.
Prinsengracht Amsterdam
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De storingen in het videosysteem zijn begin vorig jaar opgedoken, bij de introductie van het nieuwe systeem voor brugbediening op afstand. De camerabeelden die vanaf de diverse bruggen in Amsterdam worden doorgegeven aan de centrale komen met vertraging of haperingen daar binnen, aldus Het Parool. Dit probleem blijkt hardnekkig te zijn.

Terug naar lokale bediening

Wethouder Egbert de Vries, die verantwoordelijk is voor water in de hoofdstad, schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat dit een onacceptabel risico oplevert voor doorgaande vaarroutes. Daarom worden nu brugwachters opnieuw ingesteld, om bruggen weer ter plaatse te bedienen.

Reparatie van het haperende videosysteem om de huidige problemen op te lossen, zou namelijk niet mogelijk zijn. Een herziening van het ontwerp voor het centrale bedieningssysteem is vereist. Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet schat dat daar zeker twee jaar mee gemoeid is.

1 miljoen euro in 2022

In de tussentijd wordt meer dan de helft van de Amsterdamse bruggen weer lokaal bediend door brugwachters. Het Parool meldt dat dit geldt voor 25 van de 45 bruggen in de stad. Het stotterende systeem voor videodoorgifte wordt namelijk wel stabiel genoeg geacht voor de bediening van twintig bruggen (waaronder ook sluizen en fietsbruggen) die een laag risico hebben. De verkeerssituaties daar zijn minder complex of druk. Deze brugsituatie gaat de gemeente dit jaar naar verwachting 1 miljoen euro kosten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in