Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentamens uitgesteld door verkeerde instelling proctoringsoftware

Omdat de Hanzehogeschool in Groningen problemen heeft met de online tentamensoftware, worden tentamens van enkele studenten uitgesteld. Deze studenten zouden vandaag starten met hun tentamenweek. Vorige week meldde een journalist van de lokale website Sikkom dat hij ongeoorloofd kon meekijken met een student die via de online surveillancesoftware Blackboard Collaborate een digitaal tentamen aflegde.
monitoring
© Shutterstock
Shutterstock

De journalist kon via een link meekijken die door een student werd gedeeld. Die link is eigenlijk alleen bedoeld voor studenten en surveillanten. Een woordvoerder van de hogeschool vertelt aan Sikkom dat studenten die link voor zichzelf moeten houden en niet mogen delen. Ook zegt ze dat er voorafgaand aan het digitale tentamen wordt gecontroleerd of de juiste personen in de digitale omgeving zitten. Toch zegt de journalist dat hij lange tijd bij verschillende digitale tentamens kon rondkijken, voordat hij zichzelf kenbaar maakt.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Hanzehogeschool zegt de surveillanceomgeving beter te gaan beveiligen. Daarom worden de tentamens van de opleidingen Commerciële Economie, Finance and Control, Bedrijfskunde en minors bedrijfskunde uitgesteld, waarbij het een tentamen betreft waar de software noodzakelijk is. De hogeschool heeft het lek ook gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het gebruik van tentamensoftware waarbij de student wordt gefilmd, is al lang omstreden. Zo stelde D66 in mei kamervragen over het gebruik van deze software. Studenten ervaren de software als een inbreuk op hun privacy, zo meldden studentenvakbonden aan de Volkskrant. Minister Ingrid van Engelshoven, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) riep onderwijsinstellingen op om tips van onderwijsorganisaties SURF voor het gebruik van proctoringsoftware op te volgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in