Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen over huiskamer filmende tentamensoftware

D66 wil laten onderzoeken of hogescholen en universiteiten in de rest van het academisch jaar beperkt open kunnen voor tentamens. De reden: zorgen van studenten over mogelijk onveilige tentamensoftware, die beelden van ze maakt in huiskamers. Die oproep doet de partij in Kamervragen.
Logitech c920
© Logitech
Logitech

De tentamensoftware slaat beelden op van kinderen, mogelijk in hun huiskamer. Studenten ervaren de software als een inbreuk op hun privacy, zo melden studentenvakbonden eerder deze week aan de Volkskrant. Zonder hun toestemming voor het registreren en opslaan van videobeelden kunnen ze de tentamens niet maken. Dat voelt voor de studenten als 'chantage'. 

Opgeslagen videobeelden

Verhoeven en Paternotte willen naar aanleiding van het verhaal onder meer weten welke hogescholen en universiteiten gebruik maken van software voor online tentamens, waarbij videobeelden van de student of van het computerscherm worden opgeslagen, of dit in lijn is met de AVG en of een onderwijsinstelling studenten mag vragen om aanvullende of bijzondere persoonsgegevens te verstrekken.

Geen eerlijke afweging

De Kamerleden zijn daarnaast benieuwd of de minister de opvatting met ze deelt dat studenten nu geen eerlijke afweging kunnen maken bij het gebruiken van de software, aangezien studenten aangeven koste wat kost hun vakken te willen halen om geen studievertraging op te lopen. D66 dringt aan op een overleg met de onderwijskoepels en studentenorganisaties om de privacy van studenten aan de orde te stellen.

Daarnaast hoopt de partij op een onderzoek om te bekijken of hogescholen en universiteiten in de rest van het academisch jaar beperkt open mogen voor tentaminering.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in