Overslaan en naar de inhoud gaan

'Televergaderproblemen bij overheid liggen niet aan techniek'

Evaluatie van digitaal vergaderen door overheden als provincies, gemeenten en waterschappen geeft een positief beeld. Dit antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uit een begin mei uitgevoerd survey blijkt dat in 88% van de gemeenten, 92% van de provincies en in 65% van de waterschappen al digitaal is vergaderd. Daarbij waren er wel enige problemen, maar niet zozeer van technische aard, geeft de bewindsvrouw aan.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Vanwege de coronacrisis is een tijdelijke wet van toepassing die digitale beraadslaging en besluitvorming toestaat. Vergaderen vindt dus niet alleen plaats voor lopend overleg, maar ook voor het nemen van formele besluiten door overheden. Het percentage voor gebruik van televergaderen ligt dan wel wat lager. "Wanneer wordt gefocust op enkel besluitvormende raadsvergaderingen, dan blijkt dat op 13 mei, ruim een maand na de inwerkingtreding van de tijdelijke wet, in 231 van de 355 gemeenten een besluitvormende raadsvergadering had plaatsgevonden. Dat is 65% van de gemeenten", schrijft minister Ollongren in haar antwoorden op Kamervragen.

Internetstoring of inlogproblemen

De onafhankelijke evaluatiecommissie voor deze tijdelijke wet heeft een onderzoek uitgevoerd onder gemeenten, provincies en waterschappen waar al digitaal is vergaderd. Daarbij is ook nadrukkelijk gevraagd naar technische incidenten. Deze blijken er wel te zijn (geweest), maar niet in overweldigende mate. "Denk aan het wegvallen van internetverbindingen tijdens een vergadering, of aan problemen met het inloggen in een vergadering door volksvertegenwoordigers. Ook hier zegt het merendeel van de gemeenten, provincies en waterschappen geen problemen te hebben ondervonden (76, respectievelijk 67 en 78%)."

"Op basis van de resultaten uit de eerste tussenevaluatie van de evaluatiecommissie blijkt dat besluitvorming door het openbaar bestuur in overgrote mate doorgang vindt. Het aantal technische incidenten dat zich heeft voorgedaan dat de digitaal raadsvergadering ernstig heeft verstoord, is beperkt te noemen", aldus de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Onder de voorgevallen incidenten bevinden zich gevallen waarbij de voorzitter bij één of meerdere raads-, staten- of AB-leden de microfoon onvrijwillig heeft uitgezet, of de voorzitter een digitale vergadering heeft afgebroken, zo geeft Ollongren aan. "Uit de surveys en berichtgeving in de media blijkt dat incidenten in het overgrote gedeelte van de digitale vergaderingen uitblijven. 89% van de gemeenten, 50% van de provincies en 82% van de waterschappen zeggen dat er zich geen incidenten hebben voorgedaan. Waar er wel sprake is van incidenten zijn dit nagenoeg allemaal verhoudingsgewijs kleine incidenten. De evaluatiecommissie concludeert dat het hier in belangrijke mate gewennings- en opstartproblemen betreft."

'Kwestie van wennen'

"Volgens de evaluatiecommissie zijn de incidenten bijna zonder uitzondering het gevolg van de radicale en grootschalige verschuiving van fysiek naar digitaal vergaderen, en vooral met de korte tijdspanne waarin die verschuiving heeft plaatsgevonden. De commissie heeft er vertrouwen in dat er de komende weken en maanden verbetering te zien zal zijn op dit terrein. Daarnaast is het van belang te vermelden dat het mogelijk blijft om fysiek te vergaderen als daarbij de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in