Beheer

Netwerken
Telecomwet tegen corona lijkt voorgoed van de baan

Telecomwet tegen corona lijkt voorgoed van de baan

Als het wetsvoorstel wel in de komende weken was behandeld, had het bij lange na geen meerderheid gehaald.

© Facebook
28 januari 2021

Als het wetsvoorstel wel in de komende weken was behandeld, had het bij lange na geen meerderheid gehaald.

De tijdelijke wet die het mogelijk moest maken om bewegingen in beeld te brengen aan de hand van de locatiegegevens van mobiele telefoons, lijkt voorgoed van de baan. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel, om drukte in kaart te brengen in coronatijd, controversieel verklaard. Voorlopig zal de wet dus niet behandeld worden, en de vraag is of dat ooit nog gebeurt.

Omdat het kabinet is afgetreden, moet de Kamer besluiten welke onderwerpen voorlopig in de ijskast moeten. Wetgeving die politiek of maatschappelijk gevoelig liggen, worden over het algemeen controversieel verklaard. Het kabinet heeft wel steeds gezegd dat het coronabeleid gewoon door kan gaan, maar over de controversiële telecomwet zal de Kamer het voorlopig niet hebben.

Onwaarschijnlijk

Als het wetsvoorstel wel in de komende weken was behandeld, had het bij lange na geen meerderheid gehaald. De volledige oppositie keert zich er fel tegen, net als regeringspartijen D66 en ChristenUnie. Daarnaast gaat het om een tijdelijke wet die gericht is op het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Volgens de meeste partijen is het zeer onwaarschijnlijk dat de wet ooit nog officieel in stemming wordt gebracht.

Alleen het nieuwe kabinet, dat na de verkiezingen wordt gevormd, kan de wet officieel van de lijst met wetsvoorstellen af halen, of besluiten toch door te gaan met de wet.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.