Innovatie & Strategie

Infrastructuur
zendmast

Telecomtoezichthouder adviseert samenwerking voor antennelocaties

Telecomaanbieders moet samen optrekken voor antennelocaties, meent toezichthouder ACM.

© KPN
22 juni 2020

Telecomaanbieders moet samen optrekken voor antennelocaties, meent toezichthouder ACM.

Het wordt voor telecomaanbieders steeds moeilijker om antennelocaties te vinden. Dat komt door de groei van het aantal mobiele antennes en de afnemende beschikbaarheid van locaties. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) denkt dat het kan helpen als aanbieders niet onafhankelijk van elkaar op zoek zijn naar de schaarse locaties maar hierbij samenwerken.

Dat komt naar voren uit een conceptleidraad voor de telecomsector van de waakhond. De ACM verwacht niet dat de concurrentie tussen aanbieders in gevaar komt wanneer ze samen optrekken bij het vinden van antennelocaties. "Doordat aanbieders op de locaties hun eigen telecomapparatuur gebruiken, kunnen zij zich nog steeds onderscheiden van de andere aanbieders", zo klinkt het.

Belang voor Nederland

De ACM wijst er in de leidraad op dat goedwerkende mobiele diensten cruciaal zijn voor het land. "Het dataverbruik is in 2019 met meer dan 30% gestegen ten opzichte van 2018 en meer dan vertienvoudigd vergeleken met vijf jaar geleden", merkt de toezichthouder op. "Deze groei zet de komende jaren door. Ook is het belangrijk dat mobiele dekking betrouwbaarder wordt en overal in Nederland een goede kwaliteit heeft."

Telecomaanbieders plegen hiervoor investeringen, maar kunnen op problemen stuiten door schaarste aan goede locaties voor antennes en zendmasten. "Samenwerking tussen telecomaanbieders kan er aan bijdragen dat deze investeringen op een verantwoorde wijze worden gedaan", aldus de ACM die ook andere handvatten geeft.

Exit 2G en/of 3G

Zo gaan telecomaanbieders de komende jaren hun 2G- of 3G-netwerken uitzetten. Dit kan gevolgen hebben voor diensten die afhankelijk zijn van deze netwerken, zoals slimme energiemeters of oudere mobiele telefoons. Als een aanbieder die een 2G- of 3G-netwerk uitschakelt via roaming gebruik kan maken van het netwerk van een andere aanbieder die dit nog wel biedt, kan 2G en 3G langer beschikbaar blijven voor apparaten die daarvan afhankelijk zijn.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.