Overslaan en naar de inhoud gaan

Telecomtoezichthouder adviseert samenwerking voor antennelocaties

Het wordt voor telecomaanbieders steeds moeilijker om antennelocaties te vinden. Dat komt door de groei van het aantal mobiele antennes en de afnemende beschikbaarheid van locaties. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) denkt dat het kan helpen als aanbieders niet onafhankelijk van elkaar op zoek zijn naar de schaarse locaties maar hierbij samenwerken.
LoRa zendmast
© KPN
KPN

Dat komt naar voren uit een conceptleidraad voor de telecomsector van de waakhond. De ACM verwacht niet dat de concurrentie tussen aanbieders in gevaar komt wanneer ze samen optrekken bij het vinden van antennelocaties. "Doordat aanbieders op de locaties hun eigen telecomapparatuur gebruiken, kunnen zij zich nog steeds onderscheiden van de andere aanbieders", zo klinkt het.

Belang voor Nederland

De ACM wijst er in de leidraad op dat goedwerkende mobiele diensten cruciaal zijn voor het land. "Het dataverbruik is in 2019 met meer dan 30% gestegen ten opzichte van 2018 en meer dan vertienvoudigd vergeleken met vijf jaar geleden", merkt de toezichthouder op. "Deze groei zet de komende jaren door. Ook is het belangrijk dat mobiele dekking betrouwbaarder wordt en overal in Nederland een goede kwaliteit heeft."

Telecomaanbieders plegen hiervoor investeringen, maar kunnen op problemen stuiten door schaarste aan goede locaties voor antennes en zendmasten. "Samenwerking tussen telecomaanbieders kan er aan bijdragen dat deze investeringen op een verantwoorde wijze worden gedaan", aldus de ACM die ook andere handvatten geeft.

Exit 2G en/of 3G

Zo gaan telecomaanbieders de komende jaren hun 2G- of 3G-netwerken uitzetten. Dit kan gevolgen hebben voor diensten die afhankelijk zijn van deze netwerken, zoals slimme energiemeters of oudere mobiele telefoons. Als een aanbieder die een 2G- of 3G-netwerk uitschakelt via roaming gebruik kan maken van het netwerk van een andere aanbieder die dit nog wel biedt, kan 2G en 3G langer beschikbaar blijven voor apparaten die daarvan afhankelijk zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in