Beheer

Netwerken

Telecomproviders staken 'onnodige' dataverzameling

12 maart 2015
KPN stopt met het opslaan van de internet- en telefoongegevens van klanten voor zover het concern deze niet nodig heeft voor de eigen bedrijfsvoering.

Dat heeft KPN als eerste grote Nederlandse telecomprovider laten weten, nadat een rechter gisteren een streep had gehaald door de bewaarplicht. Ook Vodafone en Xs4All hebben inmiddels laten weten meteen te stoppen met het opslaan van de gegevens.

De wet maakte volgens de rechter meer dan nodig is inbreuk op de privacy. Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten wilden dat de wet van tafel ging. Het Europese Hof van Justitie had eerder al bepaald dat het opslaan van communicatiegegevens van iedereen -zonder concrete verdenking- een zware aantasting van de privacy is en niet is toegestaan.

Eventueel gegevens weggooien

“De uitspraak van de rechter is duidelijk”, stelt een woordvoerder van KPN. “Opslag van gegevens ten behoeve van justitie is niet langer toegestaan. Wij zullen maatregelen gaan treffen om er voor te zorgen dat wij in overeenstemming met de wet handelen, ook als dat betekent dat er gegevens weg gegooid moeten worden.”

Grote tegenslag voor politie

De bewaarplichtwet verplichtte aanbieders van telefoon- en internetdiensten om de zogeheten verkeers- en locatiegegevens van gebruikers op te slaan. Het gaat daarbij niet om de inhoud van de gesprekken, maar wel om bijvoorbeeld gegevens die laten zien welk nummer waar en wanneer met welk ander nummer belde. Dat de belangrijkste telecom- en internetproviders hier onmiddellijk mee stoppen is een grote tegenslag voor politie en justitie. "De gegevens zijn van groot belang voor de opsporing en vervolging van vele duizenden delicten'', lieten die organisaties weten.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Het ministerie werkt al aan een aanpassing van de wet en gaat daarmee door. Kern daarvan is wel dat de bewaarplicht overeind blijft, maar dat met de aanpassingen de persoonlijke levenssfeer voldoende wordt gewaarborgd, aldus het ministerie.

GroenLinks komt met een initiatiefwetsvoorstel om de bewaarplicht definitief van tafel te krijgen

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.