Beheer

Governance
verrast verbaasd verward

Techwereld krijgt zijn zin: 100 jaar geen schrikkelseconde die systemen ontregelt

Eén oorzaak van netwerkstoringen verdwijnt.

© Shutterstock Dean Drobot
23 november 2022

Eén oorzaak van netwerkstoringen verdwijnt.

Tot grote vreugde van de techwereld verdwijnt de schrikkelseconde die om de paar jaar wordt toegepast om de tijdsregistratie weer helemaal synchroon te laten lopen met de rotatie van de aarde rond de zon. Er moet echter nog wel 12 jaar op worden gewacht en de verdwijning is tijdelijk, namelijk voor 100 jaar.

Het toepassen van de schrikkelseconde heeft de afgelopen jaren de techsector al veel hoofdbrekens gekost. In 2012 en in 2017 was er zelfs urenlange uitval van netwerkdiensten bij onder meer Reddit, Quantas en Cloudflare, memoreert Arstechnica. Verschillende techbedrijven hebben dan ook gepleit voor alternatieve oplossingen om de tijd synchroon te houden. Een daarvan was de aanpassing uit te smeren over een dag in de vorm van microseconden.

Nu is echter besloten door het International Bureau of Weights and Measures (BIPM) dat er vanaf 2035 100 jaar lang geen aanpassing van de tijd zal plaatsvinden. In die periode wordt gezocht naar een andere manier om de tijd beter te synchroniseren. Na 100 jaar zal het verschil met de rotatie om de zon zijn opgelopen tot een minuut.

De schrikkelseconde werd in 1972 ingevoerd, vooral voor wetenschappelijke doeleinden en voor telecombedrijven. De aanpassing is nodig om te compenseren voor de vertraging in de snelheid waarmee de aarde baantjes draait om de zon. Er zijn instrumenten die werken met de werkelijke tijd Observed Solar Time (UT1) en de internationaal afgesproken tijd Coordinated Universal Time (UTC). Sinds 1972 is de schrikkelseconde 27 keer toegepast.

Russen liggen dwars

Dat de aanpassingsloze periode pas in 2035 ingaat, heeft te maken met dat in sommige systemen al schrikkelsecondes zijn ingeprogrammeerd die niet eenvoudig zijn te verwijderen. Zo wilden Russische vertegenwoordigers in het International Bureau of Weights and Measures dat de periode niet eerder inging dan 2040 omdat het Russische alternatief voor GPS - GLONASS - tot die tijd al is voorbereid op de schrikkelsecondes, zo vertelde het hoofd van BIPM aan het Franse persbureau AFP. Rusland stemde daarom tegen het voorstel.

Overigens kan de vergadering van de International Telecommunication Union (ITU), eind 2023 in Dubai, nog roet in het eten gooien. De ITU heeft het laatste woord in dergelijke ingrijpende veranderingen. Overleg tussen de BIPM en ITU geeft echter vertrouwen dat de ITU de voorgestelde veranderingen wel overneemt.

Lees meer over
2
Reacties
Erwin1 23 november 2022 13:53

En er is vast wel een methode om die minuut aan extra secondes in de komende 110 jaar op een andere manier te corrigeren. De meeste systemen gebruiken een NTP bron voor hun tijd, dus als die NTP bron geleidelijk wordt aangepast, lost het probleem zich ook op.
Er zijn genoeg systemen die het niet praktisch vinden als er ineens 61 seconden in een minuut zitten, of als de tijd vanwege zomer/wintertijd omschakeling ineens een uur terug gaat (twee keer hetzelfde tijdstip op 1 dag), welke gecorrigeerd worden door de tijd simpelweg iets langzamer of iets sneller te laten verlopen binnen dat systeem. Kan best. Zo is er voor elk probleem een oplossing (of je moet een grotere hamer vinden)

Rudi Pieters 23 november 2022 12:23

Correctie van astronomische aard: de omlooptijd van de Aarde om de Zon wordt ook wel langer, maar dat gaat héél langzaam. De schrikkelseconde is ingevoerd om te corrigeren voor variaties en langzame vertraging van rotatie van de Aarde om haar as, om te handhaven dat een dag altijd exact 86,400 seconden (+/- de schrikkelseconde) duurt. Dit laatste wordt nu dus losgelaten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.