Overslaan en naar de inhoud gaan

Techsector juicht over Bidens eerste decreten

Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google), Twitter en verschillende branche-organisaties en samenwerkingsverbanden uit de Amerikaanse techsector hebben verheugd gereageerd op de eerste decreten die de nieuwe president Joe Biden gisteren onmiddellijk na zijn inauguratie heeft getekend. Daaronder het terugdraaien van een Trump-maatregel die ook in de tech-industrie omstreden was.
Joe Biden
© Shutterstock
Shutterstock

Vooral het decreet dat een streep zet door het immigratieverbod uit een hele reeks moslim-georiënteerde landen is een zegen voor de sector, die kampt met een groot tekort aan hooggekwalificeerd talent. Het kunnen aantrekken en behouden van buitenlands tech-talent is belangrijk voor de Amerikaanse ICT-sector en voor de algehele economie, argumenteren techbedrijven in de VS.

De inreisverboden die Donald Trump tijdens zijn presidentschap uitvaardigde, hebben de ICT-sector flink in de weg gezeten. Apple-CEO Tim Cook zegt in een verklaring uit te zien naar de samenwerking met de nieuwe regering en met Democraten en Republikeinen. Hij geeft aan daarmee te willen komen tot praktische en volledige oplossingen om het kapotte immigratiesysteem te repareren. Deze reparatie omvat ook een permanente oplossing voor zogeheten 'Dreamers', inclusief een pad naar (Amerikaans) burgerschap.

Lof voor snelle actie

Ook Sundar Pichai, CEO van Google, sprak zijn waardering uit over de snelle actie van de nieuwe president om een aantal prangende zaken aan te pakken.

Lof kwam er ook van FWD.org, een organisatie die mede door Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is opgezet om immigratie te bevorderen. Social network Twitter heeft een verklaring uitgebracht waarin het bedrijf zijn waardering uitspreekt voor de hoop die 'Dreamers' weer kunnen hebben in de VS. "Diversiteit maakt de VS, ons bedrijf en onze wereld beter."

Immigranten nu en morgen

Techreuzen Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft zetten hun handtekening onder een brief (pdf) die de branchevereniging TechNet gisteren stuurde naar het Amerikaanse Congres. In die brief doet de branche een oproep aan de Congresleden om zo snel mogelijk in te stemmen met het nieuwe immigratiebeleid dat Biden al heeft aangekondigd voor zijn inauguratie.

Immigranten leveren niet alleen een essentiële bijdrage aan de Amerikaanse economie nu. De immigranten die morgen komen, zullen het verschil maken voor de gezondheid en het welbevinden van Amerikaanse werknemers en hun gezinnen, spiegelt de brief de Congresleden voor.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in