Loopbaan

Carriere
Joe Biden

Techsector juicht over Bidens eerste decreten

Het visumverbod sneuvelt onmiddellijk.

Joe Biden © Shutterstock Stratos Brilakis
21 januari 2021

Het visumverbod sneuvelt onmiddellijk.

Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google), Twitter en verschillende branche-organisaties en samenwerkingsverbanden uit de Amerikaanse techsector hebben verheugd gereageerd op de eerste decreten die de nieuwe president Joe Biden gisteren onmiddellijk na zijn inauguratie heeft getekend. Daaronder het terugdraaien van een Trump-maatregel die ook in de tech-industrie omstreden was.

Vooral het decreet dat een streep zet door het immigratieverbod uit een hele reeks moslim-georiënteerde landen is een zegen voor de sector, die kampt met een groot tekort aan hooggekwalificeerd talent. Het kunnen aantrekken en behouden van buitenlands tech-talent is belangrijk voor de Amerikaanse ICT-sector en voor de algehele economie, argumenteren techbedrijven in de VS.

De inreisverboden die Donald Trump tijdens zijn presidentschap uitvaardigde, hebben de ICT-sector flink in de weg gezeten. Apple-CEO Tim Cook zegt in een verklaring uit te zien naar de samenwerking met de nieuwe regering en met Democraten en Republikeinen. Hij geeft aan daarmee te willen komen tot praktische en volledige oplossingen om het kapotte immigratiesysteem te repareren. Deze reparatie omvat ook een permanente oplossing voor zogeheten 'Dreamers', inclusief een pad naar (Amerikaans) burgerschap.

Lof voor snelle actie

Ook Sundar Pichai, CEO van Google, sprak zijn waardering uit over de snelle actie van de nieuwe president om een aantal prangende zaken aan te pakken.

Lof kwam er ook van FWD.org, een organisatie die mede door Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is opgezet om immigratie te bevorderen. Social network Twitter heeft een verklaring uitgebracht waarin het bedrijf zijn waardering uitspreekt voor de hoop die 'Dreamers' weer kunnen hebben in de VS. "Diversiteit maakt de VS, ons bedrijf en onze wereld beter."

Immigranten nu en morgen

Techreuzen Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft zetten hun handtekening onder een brief (pdf) die de branchevereniging TechNet gisteren stuurde naar het Amerikaanse Congres. In die brief doet de branche een oproep aan de Congresleden om zo snel mogelijk in te stemmen met het nieuwe immigratiebeleid dat Biden al heeft aangekondigd voor zijn inauguratie.

Immigranten leveren niet alleen een essentiële bijdrage aan de Amerikaanse economie nu. De immigranten die morgen komen, zullen het verschil maken voor de gezondheid en het welbevinden van Amerikaanse werknemers en hun gezinnen, spiegelt de brief de Congresleden voor.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
BasR 21 januari 2021 16:25

Ik denk dat de Big Tech ook hele andere motieven heeft om blij te zijn. Onder Biden worden ze niet aangepakt en krijgen ze nog meer macht/geld. Tenslotte waren de genoemde Big Tech best wel op de hand van Biden. Of mag ik dit niet denken?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.