Overslaan en naar de inhoud gaan

Techgiganten willen met overheden samenwerken aan bescherming van klanten

Acht techgiganten, waaronder Amazon, Google, Microsoft, IBM en Salesforce, hebben samen de 'Trusted Cloud Principles' opgezet. Daarmee beloven de bedrijven de rechten van hun klanten te beschermen en consistente standaarden te behouden rondom mensenrechten. Om dit te waarborgen, roepen ze overheden onder meer op om data eerst bij hun klanten op te vragen, in plaats van direct naar de cloudprovider te stappen.
Cloud
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De bedoeling van de Trusted Cloud Principles is dat het belang van organisaties en de basisrechten van mensen die clouddiensten gebruiken, beschermd worden. Volgens de providers vragen sommige overheden de providers namelijk om toegang tot klantdata, zonder dat de klant in kwestie dat weet, aldus de bedrijven. In sommige gevallen is dat om legitieme redenen, maar het komt ook voor dat een verzoek mensenrechten schendt. "Dit creëert een spanning die zowel door technologie als door beleid aangepakt moet worden."

Met de Trusted Cloud Principles willen de bedrijven samenwerken met overheden wereldwijd om wetten die in strijd zijn met innovatie, beveiliging en privacy aan te pakken, en om een basisbescherming te garanderen voor organisaties die data in de cloud opslaan en verwerken. "Via dit initiatief beloven we samen te werken met overheden om de vrije stroom van gegevens te waarborgen, de openbare veiligheid te bevorderen en de privacy en gegevensbeveiliging in de cloud te beschermen."

Vijf principes

Om mensenrechten en klanten te beschermen, hebben de techbedrijven vijf principes opgezet. Mocht een overheid data willen van een specifiek bedrijf dat klant is van één van de cloudproviders, dan moet deze overheid eerst met die klant om de tafel, stellen de initiatiefnemers. Alleen in uitzonderingsgevallen kunnen overheden direct naar de cloudprovider komen. Maar in die gevallen hebben klanten wel het recht om op de hoogte gesteld te worden van het feit dat een overheid toegang krijgt tot data. 

De initiatiefnemers vinden verder dat cloudproviders het recht moeten hebben om de belangen van hun klanten te beschermen. "Er moet een duidelijk proces zijn voor cloudproviders om in beroep te gaan tegen toegangsverzoeken van overheden."

Ook vinden de techbedrijven dat overheden wetsconflicten aan moeten pakken, zodat voorkomen wordt dat wanneer een cloudprovider in één land meewerkt, dit in een ander land voor een strafbaar feit zorgt. Tot slot moeten overheden datastromen over grenzen heen ondersteunen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in