Loopbaan

Carriere
Tech-CEO verdient inmiddels beter dan financiële CEO

Tech-CEO verdient inmiddels beter dan financiële CEO

Elon Musk is de bestbetaalde CEO met een inkomen van meer dan 500 miljoen dollar.

© Pixabay CC0 Public Domain
15 juli 2020

Elon Musk is de bestbetaalde CEO met een inkomen van meer dan 500 miljoen dollar.

Directeuren van beursgenoteerde techbedrijven zijn hun collega’s van financiële instellingen voorbij gestreefd qua salaris. Dat blijkt uit cijfers van Bloomberg, dat een lijst maakt van de bestbetaalde CEO’s in 2019 van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

Hoewel directeuren van een financieel bedrijven nog steeds bekend staan als gierig en hebberig, staat in de top-10 van bestverdiende CEO’s slechts één directeur van een investeringsmaatschappij. Vier CEO’s komen van een techbedrijf. Bovenaan de lijst, met een drie keer zo grote compensatie als de nummer twee, staat Elon Musk, CEO van Tesla. Onder die compensatie vallen naast het salaris bijvoorbeeld ook bonussen, aandelen en dividend. Op plek twee staat Tim Cook van Apple, gevolgd door Tom Rutledge van het telecombedrijf Charter Communications.

Tesla-CEO Musk kreeg in 2019 595,3 miljoen dollar. Cook kreeg 133,7 miljoen dollar. Hij zegt dat hij het merendeel van het geld aan goede doelen schenkt. Robert Swam, CEO van Intel, kreeg 99,0 miljoen dollar, Sundar Pichai van Google 86,2 miljoen dollar en Satya Nadella van Microsoft kreeg 77,3 miljoen dollar uitbetaald. Slechts een klein deel van die bedragen is het vaste salaris, het grootste deel komt uit aandelen.

De eerste vrouwelijke CEO in de lijst staat op plek 19 en komt van AMD. Lisa Su kreeg in 2019 55,8 miljoen dollar uitbetaald.

Gekoppeld aan aandelenprijs

Sinds de financiële crisis in 2008 is het volgens Bloomberg gebruikelijk dat de compensatie van de CEO wordt gekoppeld aan de prijs van de aandelen. En dat geldt ook voor de CEO's van techbedrijven. De bedragen trekken zelden veel aandacht, schrijft Bloomberg dat het voorbeeld geeft van Google-CEO Pichai die afgelopen december bekendmaakte de komende jaren 240 miljoen dollar aan aandelen te krijgen.

“Ter verdediging: wat betreft marktwaarde behoren sommige van deze techbedrijven tot de grootste ter wereld - een uitgangspunt dat vaak wordt gebruikt om de beloning van bestuurders te rechtvaardigen. En in tegenstelling tot de banken worden ze er niet van beschuldigd het financiële systeem op instorten te brengen.”

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.