Beheer

Security
videovergadering

Teams, Meet en WebEx verzamelen volop privacygevoelige data

Data van alle deelnemers en vergaderingen 

4 mei 2020

Data van alle deelnemers en vergaderingen 

Teams, Meet en WebEx verzamelen heel wat meer data van gebruikers dan verwacht. Daarbij gaat het onder meer om informatie over wie deelneemt aan een gesprek en de IP-adressen van alle deelnemers.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports. Zij vergeleken de privacyvoorwaarden van Microsoft Teams, Google Meet en WebEx van Cisco. Die wijken niet veel af van elkaar. Duidelijk is wel dat wie die ondertekent, toestemming geeft om informatie te verzamelen van zijn gesprekken. De privacyvoorwaarden van Teams gelden ook voor Skype en die van Google Meets ook voor Duo en Hangouts. 

Volgens die voorwaarden kunnen zowel Microsoft, Google als Cisco tijdens videovergaderingen data verzamelen over wie deelneemt, hoe lang een gesprek duurt en wat de IP-adressen zijn van de deelnemers. Daarbij wordt geen verschil gemaakt tussen de data van de organisator van de vergadering en die van de deelnemers.

Gezichtsherkenning trainen

De drie fabrikanten geven niet aan waar ze de data voor willen en kunnen gebruiken. Wel is duidelijk dat ze de data kunnen combineren met data van andere commerciële bedrijven om profielen op te bouwen van de gebruikers. Ook kunnen ze met de videobeelden van de vergaderingen gezichtsherkenningssystemen trainen.

De drie fabrikanten geven aan dat ze alleen video-opnamen maken van de vergaderingen als de deelnemers zelf voor opnames kiezen. Wel kunnen alle deelnemers opnamen maken van de vergadering zonder toestemming van de andere deelnemers.

Hoe lang de data bewaard blijven geeft alleen Cisco duidelijk aan: maximaal 7 jaar. Microsoft en Google noemen geen periode.

2
Reacties
Bop 08 mei 2020 15:16

Ja-ja-ja, daar gaan we weer.

Gelukkig nog niet gebruikt.
Maar bij diensten als Skype en WhatsApp die ik wel heb gebruikt is dit ook te verwachten.

In ieder geval zet ik zo min mogelijk van mijn persoonlijke data op het web.
'Zet al uw contacten, e-post, URL's, back ups, toch bij ons op het web. Handig!'

John 06 mei 2020 14:16

Onduidelijk is het vergelijk van betaalde gecontracteerde oplossingen. Ik zie veelvuldig dit soort onderzoekjes voorbijkomen die ingaan op de 'gratis' diensten waarbij je de voorwaarden moet accepteren (die meestal niet gelezen worden en wekelijks worden aangepast). Hoe zit het dan met de privacy als we een contract hebben met Microsoft of Cisco/WebEx voor deze diensten? Is daar een algemeen onderzoek naar gedaan?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.