Overslaan en naar de inhoud gaan

Talent uit buitenland halen gemakkelijker met nieuwe verblijfsregeling voor startups

IT-talent is schaars in Nederland, waardoor diverse bedrijven over de grens kijken om nieuwe werknemers te vinden. Dat moet nu ook voor startups meer een optie worden, door een nieuwe verblijfsregeling die het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Sociale Zaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid aankondigt.
Outsourcing
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Nederland kent nog altijd een tekort aan IT-talent, waar ook startups veel last van hebben. Het afgelopen jaar nam digitalisering bovendien ook een vlucht buiten de IT-sector, waardoor het tekort waarschijnlijk alleen maar nijpender wordt. Eén oplossing voor dit probleem is om gespecialiseerd IT-talent in het buitenland te werven. Om deze mensen naar Nederland te halen, bestonden tot nu toe twee regelingen: de startup verblijfsvergunning of van de kennismigrantenregeling.

De startup verblijfsvergunning is voor oprichters uit het buitenland, die minstens 15% aandelen hebben. Deze regeling is dus niet in te zetten voor 'gewone' kenniswerkers. De Kennismigrantenregeling is dat wel, maar om daarvoor in aanmerking te komen moet de werknemer een salaris van minstens 4.752 euro bruto ontvangen. Maar voor veel startups is dat salaris niet te betalen.

Salaris met aandelen

De ministeries erkennen in een aankondiging van de nieuwe regeling dat deze oude opties voor de meeste grotere bedrijven goed werken, maar niet goed aansluiten op de "gangbare manier van belonen door startups in de groeifase". Daarom is een variatie op de huidige kennismigrantenregeling in het leven geroepen, waarbij het salariscriterium verlaagd is naar 2.497 euro. De werknemer krijgt daarnaast een aandeel in de startup.

Volgens Marloes Mantel, directeur Talent bij Techleap, sluit deze regeling beter aan bij de beloningsstructuren die startups hanteren. "Zij kunnen de hoge salarissen voor een kennismigrantenregeling vaak niet betalen, maar ze kunnen wèl medewerkersparticipatie aanbieden." De non-profit werkte dan ook al sinds 2019 aan een dergelijke oplossing voor startups.

Pilot

De nieuwe regeling gaat vandaag van start, wat betekent dat startups hier nu zelf een aanvraag voor kunnen doen. Vooralsnog gaat het echter alleen om een pilot. Deze pilot loopt vier jaar en wordt tussentijds geëvalueerd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in