Overslaan en naar de inhoud gaan

Taken staatssecretaris Digitale Zaken bekend

Direct na de beëdiging van het nieuwe kabinet werden ook de taken van de nieuwe bewindspersonen bekend gemaakt. Hoewel Koninkrijksrelaties ook tot de taken van Alexandra van Huffelen behoort, draait het takenpakket van de nieuwe staatssecretaris vooral om de digitale dienstverlening van de overheid.
staatssecretaris Van Huffelen
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Van Huffelen heeft volgens de nieuwe presentatie van de kabinetsleden op de site van de Rijksoverheid de volgende taken:

  • Koninkrijksrelaties
  • Informatiesamenleving & overheid (inclusief acict) en Logius
  • Ssc ict en doc-direct
  • Digitale rijksdienst en digitale veiligheid overheid
  • Identiteit (onder andere paspoort, ID-kaart) Basisregistratie Personen (BRP) en Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RviG)
  • Beperking regeldruk voor burgers
  • Open data
  • Borgen transparantie en normering algoritmes in samenleving en overheid (inclusief aanspreekpunt algoritme-autoriteit bij AP)
  • NL digitaliseringsstrategie, normering

Ze krijgt ook de verantwoordelijkheid voor het opzetten van de nieuwe toezichthouder op algoritmes als onderdeel van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Van Huffelen heeft verder de verschillende ICT-dienstverleners van de overheid onder haar hoede, zoals Logius, SSC ICT en Doc-Direct. Onder haar verantwoordelijkheid valt ook de omgang met persoonsgegevens zoals die zijn opgeslagen in de Basisregistratie Personen en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Dat betekent dat zij gaat over paspoorten en ID-kaarten en waarschijnlijk ook de uitwerking van de Europese digitale identiteit waarvan in het regeerakkoord al is aangegeven dat de totstandkoming ervan een belangrijk punt is voor het nieuwe kabinet. 

UPDATE: In een eerdere versie van dit bericht stond abusievelijk dat Van Huffelen ook verantwoordelijk is voor het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat blijft echter vallen onder het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt een woordvoerster van dit departement. Het NCSC hoort dus bij het takenpakket van minister Dilan Yeṣilgöz-Zegerius.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in