Innovatie & Strategie

Infrastructuur
TSMC chipfabriek Taiwan

Taiwan wil met Oost-Europese landen chiptekort helpen oplossen

Slowakije, Tsjechië en Litouwen 'zeer geïnteresseerd'

TSMC chipfabriek Taiwan © Shutterstock ToyW
25 november 2021

Slowakije, Tsjechië en Litouwen 'zeer geïnteresseerd'

Taiwan wil samenwerken met drie Oost-Europese landen voor de productie van computerchips. Dat heeft een Taiwanese minister gezegd.

In verschillende sectoren waaronder de auto-industrie is een tekort aan computerchips ontstaan door de coronacrisis. Een van de grootste producenten van halfgeleiders ter wereld, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), komt uit Taiwan.

Werkgroepen

Kung Ming-hsin, hoofd van de Taiwanese ontwikkelingsraad National Development Council, vertelde aan journalisten dat Slowakije, Tsjechië en Litouwen na zijn bezoek vorige maand hun interesse kenbaar hebben gemaakt om met Taiwan samen te werken om het chiptekort aan te pakken. Taiwan gaat voor de samenwerking werkgroepen opzetten met de landen om uit te vogelen hoe ze de chipproductie moeten gaan coördineren. Taiwan gaat ook beurzen uitgeven voor technische opleidingen, zei Kung.

TSMC heeft de laatste tijd extra geïnvesteerd om de productiecapaciteit te vergroten om te kunnen voldoen aan de wereldwijd gestegen vraag naar computerchips. De fabrikant is ook een belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

De Europese Unie is bezig met wetgeving om de chipproductie in Europa te kunnen vergroten en heeft Taiwan al gepolst om mee te werken. Volgens Kung wordt het voor Europa lastig om zonder hulp van buitenaf de chipproductie op te voeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.