Overslaan en naar de inhoud gaan

Tafelkleed waarschuwt wanneer plant te droog wordt

Microsoft heeft samen met Dartmouth College een kleed ontwikkeld dat allerlei niet-metalen objecten kan herkennen. Ze zien toepassingen in signaleren waar verloren objecten zijn, hulp bij het volgen van een dieet en waarschuwen wanneer de plant op tafel water nodig heeft.
dode plant
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het project heet Capacitivo en heeft een geweven stof opgeleverd die verschillende objecten kan herkennen op basis van kleine veranderingen in het elektrisch veld. Zo kan een tafelkleed gemaakt van de stof een avocado van een grapefruit en een kiwi onderscheiden. Ook is het mogelijk het niveau van water in een container op tafel te meten. Gemiddeld bereikte het systeem een accuratesse van 94,5 procent. Het herkennen van objecten die niet zo hard op de stof drukken - bijvoorbeeld een creditcard - was een stuk lastiger.

De stof werd gecreëerd met behulp van geleidende stof die in de vorm van ruiten was aangebracht op een lap katoen. Onderdeel van het onderzoek was het bepalen van de optimale grootte en onderlinge afstand van de elektroden om een zo gevoelig mogelijk materiaal te krijgen.

De signalen die van het tafelkleed kwamen, werden gebruikt als input voor machinelearning-trainingsessies. Zo konden de onderzoekers het kleed 20 objecten laten herkennen. De output van het kleed kan vervolgens weer worden gebruikt om een alarm af te geven of een actie in gang te zetten, bijvoorbeeld als het kleed signaleert dat de plant op tafel droog komt te staan.

De onderzoekers hebben hun werk gepresenteerd op het  ACM Symposium on User Interface Software and Technology (UIST 2020).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in