Overslaan en naar de inhoud gaan

Taakstraf voor developer sjoemelsoftware bij kwekerij

Een programmeur is in hoger beroep veroordeeld tot 60 uur taakstraf voor het in loondienst ontwikkelen van frauderende software. Het gaat om modules voor een kloksysteem bij een champignonkwekerij. In dat systeem werden gewerkte uren afgeroomd, waardoor ingehuurde medewerkers minder betaald kregen.
rechter hamer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De rechter in Den Bosch heeft naast de ontwikkelaar nog twee mannen bij het kweekbedrijf veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Dit omdat de salarisspecificatie dus niet de echt gewerkte uren weergaf. De directeur van de champignonkwekerij is ook veroordeeld voor wapen- en munitiebezit. De straffen lopen uiteen van 60 uur taakstraf tot negen maanden gevangenisstraf. Ook is het bedrijf een geldboete opgelegd.

Afromen

De champignonkwekerij heeft in 2012 een inval van de politie gehad, naar aanleiding van signalen dat de Poolse medewerkers zeer slecht behandeld werden. Van de 600 Poolse werkers is nu in hoger beroep weer bewezen geacht dat zij zijn opgelicht. Zij hebben minder uitbetaald gekregen dat wat zij op basis van hun gemaakte uren hadden moeten krijgen. De hiervoor gebruikte sjoemelsoftware is door een werknemer ontwikkeld, die dus medeschuldig is aan de salarisfraude.

Dit ondanks het feit dat de ontwikkelaar bij zijn leidinggevende had aangegeven dat hij twijfelde over de rechtmatigheid van de software. Het hof in 's Hertogenbosch oordeelt dat hij met dat bezwaar niet is gevrijwaard. De maker van de afroommodules is dan ook medeplichtig aan de daarmee gepleegde valsheid in geschrifte.

Verantwoordelijkheid

De andere twee veroordeelden zijn de directeur van de kwekerij en de werknemer die verantwoordelijk was voor onder andere de salarisadministratie. Laatstgenoemde is in het hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Dat is lager dan wat de rechtbank in Limburg eerst oplegde; zes maanden celstraf. Deze flinke strafvermindering is een gevolg van de flinke overschrijding van de redelijke termijn die geldt voor strafzaken.

Voor de gedupeerde medewerkers is er echter geen schadevergoeding nu. Het Openbaar Ministerie had dit wel geëist voor de Poolse arbeiders, maar die vordering is door het hof afgewezen. De redenatie voor die afwijzing is dat het niet eenvoudig is vast te stellen hoe hoog de geleden schade eigenlijk is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in