Beheer

Software-ontwikkeling
Coronacheck

Systeem vaccinatiebewijzen voor CoronaCheck hapert nog steeds

Problemen bij specifieke groep gevaccineerden.

© ministerie van VWS
28 juni 2021

Problemen bij specifieke groep gevaccineerden.

Er zijn nog altijd problemen met de vaccinatiebewijzen voor mensen die hun eerste coronaprik hebben gehad en een coronabesmetting hebben doorgemaakt. Deze groep zou eigenlijk een groen vinkje moeten kunnen krijgen in de app CoronaCheck, maar dat gaat dus niet altijd goed, laat het ministerie weten naar aanleiding van berichtgeving van Nu.nl. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei vrijdag dat de problemen dit weekend verholpen zouden moeten zijn.

Volgens het ministerie is er de afgelopen dagen "hard gewerkt" om de problemen te verhelpen, maar is dat maar gedeeltelijk gelukt. Het ministerie vermoedt dat het probleem optreedt bij mensen die ergens tussen april en begin juni hun eerste prik hebben gekregen van de GGD. In de verwerking van de data van deze groep lijken de grootste problemen op te treden. Hoeveel mensen hierdoor getroffen worden, is nog onduidelijk.

Met een vaccinatiebewijs kunnen mensen sinds dit weekend plekken bezoeken waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren. Zo kunnen degenen met een groen vinkje in de app weer naar nachtclubs en discotheken. Wie geen vaccinatiebewijs heeft, kan ook een bewijs van een negatieve test overleggen. Tot nu toe hebben ruim 200.000 mensen dat gedaan. Twee miljoen mensen maakten een vaccinatiebewijs aan.

Er zijn meer problemen geweest rond de app. Zo zijn nog niet alle gegevens van vaccinaties goed verwerkt, doordat ze zijn vastgelegd in een systeem waar de app niet bij kan. Tussen nu en 1 juli wordt er nog van veel mensen informatie ingevoerd. Ook was het rond de introductie van vaccinatiebewijzen erg druk op de servers. Veel gebruikers kregen een foutmelding omdat de systemen te zwaar belast werden. Ze moesten later terugkomen. Inmiddels is de drukte volgens het ministerie weer afgenomen.

Ook met de testbewijzen ging het niet goed. Bij Testen voor Toegang, dat coronatesten doet die in de app CoronaCheck gebruikt kunnen worden, ontstond vertraging. Volgens de organisatie werden die problemen veroorzaakt door een hack.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.