Overslaan en naar de inhoud gaan

Supercomputer top 500: Nu allemaal petaflops op Linux

Voor het eerst hebben alle supercomputers in de supercomputer top-500 allemaal presaties boven de 1 petaflops.
Oak Ridge National Laboratory
© CC BY 2.0 - Commons Wikimedia
CC BY 2.0 - Commons Wikimedia

De top van de lijst is nagenoeg onveranderd ten opzichte van een half jaar geleden. De supercomputer top 500 wordt nog altijd aangevoerd door twee IBM-machines, een bij Oak Ridge National Laboratory (ORNL) en een bij het Lawrence Livermore National Laboratory (LNLL). Wel zijn er twee verandering in de top-10.

Nieuwe binnenkomer

De enige echte nieuwe binnenkomer in de top 10 is Frontera op positie 5 met een capaciteit van 23,5 petaflops. Het is een Dell C6420 system gebaseerd op Intel Xeon Platinum 8280 processors dat onlangs is geïnstalleerd bij het Texas Advanced Computing Center van de University van Texas.

Ook een nieuwe vermelding in de top-10 is Lassen, een supercomputer bij het Lawrence Livermore National Laboratory. De nieuwe vermelding is het gevolg van een upgrade van het systeem waardoor de rekenkracht verbeterde van 15,4 naar 18,2 petaflops.

De voorsprong van de lijstaanvoeder Summit groeide ook 5,1 petaflops als gevolg van een upgrade. De capaciteit van de overige supercomputers in de top 10 bleef gelijk.

China heeft de meeste supercomputers van de Top 500 in gebruik, namelijk 219. De Verenigde Staten volgen met 116 sytemen in de top 500. Daarna volgen Japan (29), Frankrijk (19), het Verenigd Koninkrijk (18) en Duitsland (14). De Verenigde Staten heeft de supercomputers met de hoogste prestaties.

Nederland komt 13 keer voor

In Nederland staan 13 supercomputers uit de top 500-lijst. Twaalf daarvan zijn echter niet verder omschreven dan als 'Software Company'. Het gaat allemaal om systemen gebaseerd op Lenovo-technologie met een rekencapaciteit van 1,6 petaflops. Lenovo claimt ook de leverancier te zijn die meeste systemen (173) heeft geleverd in de lijst. Het Nederlandse SURFsara staat op positie 456 met het Cartesius 2 -systeem (1,087 petaflops) gebaseerd op technologie van Bull.

Het is voor het eerst dat alle systemen uit de top 500 een rekencapaciteit hebben boven de 1 petaflops. De laagste nortering is een Lenovo-systeem in China dat 1,022 petaflops aan capaciteit biedt. Alle 500 systemen hebben nu ook Linux als besturingssysteem.

Supercomputer Top-500

Supercomputer Top-500 juni 2019
Supercomputer Top-500 juni 2019

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in