Innovatie & Strategie

Wetenschap
supercomputer

Supercomputer helpt wetenschappers aan duidelijkheid over oeroude meteoriet

90 miljoen scenario's teruggebracht naar 17.

© CC BY-SA 2.0,  Christopher Bowns op Flickr
15 juli 2022

90 miljoen scenario's teruggebracht naar 17.

Een internationaal team van wetenschappers denkt dat het gelukt is om te bepalen waar een 4,5 miljard jaar oude meteoriet die in 2011 op aarde werd gevonden vandaan kwam. De hulp van supercomputing is daarbij doorslaggevend geweest.

De meteoriet, ook wel bekend als Black Beauty, houdt wetenschappers al sinds de ontdekking in 2011 bezig. Volgens de wetenschappers komt de meteoriet die meer dan 4,5 miljard jaar oud is van Mars, waarmee het gelijk ook het oudste stollingsgesteente van Mars is dat ooit is geïdentificeerd, zo schrijft The Register.

De oorsprong van de meteoriet vinden werd mogelijk dankzij supercomputing. Het lukte met de nieuwe technologie om 90 miljoen inslagkraters op Mars die mogelijk de oorsprong waren te verkleinen tot 17 inslagkraters die voldoen aan grootte, leeftijd en andere vereisten die duiden op een overeenkomst.

De wetenschappers denken te weten dat de meteoriet op planeet Aarde is beland als gevolg van een zware meteorietinslag op Mars waarbij een flinke hoeveelheid steen loskwam.

Het team kon met behulp van supercomputing concluderen dat ‘Black Beauty’ de derde meteoriet was in een reeks die ontstond toen een asteroïde 1,5 miljard geleden Mars raakte. Black Beauty kan volgens de wetenschappers mogelijk het begin zijn van meer duidelijkheid in de vorming van de planeet Aarde.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.