Overslaan en naar de inhoud gaan

Succes Samsung zit Google niet lekker

Dat Google in 2007 Android als opensource-product (Apache-licentie) in de markt zette, leek toen een buitengewoon slimme zet. Een open en gratis besturingssysteem zou de toetredingsdrempel voor telefoonfabrikanten die het tegen Apple willen opnemen aanzienlijk verlagen. Op die manier zou Google een forse vinger houden in de wijze waarop eindgebruikers het internet mobiel afschuimen, terwijl de risicovolle concurrentiestrijd in de hardwaremarkt door anderen wordt uitgevochten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hoe anders kon het lopen. Vijf jaar na dato bestaat de markt voor Android-telefoons en tablets niet uit een breed front van onderling concurrerende en derhalve individueel betrekkelijk onmachtige fabrikanten die - door hun gebondenheid aan Android - gehouden zijn naar het pijpen van Google te dansen. Integendeel; één fabrikant - Samsung - is zo dominant dat het een bedreiging begint te vormen voor Googles grip op Android.

Volgens de Amerikaanse Zakenkrant The Wall Street Journal zou Google zich inmiddels serieus zorgen maken over de mogelijkheid dat de Zuid-Koreanen zich inhoudelijk gaan bemoeien met Android. Formeel kan Google dat op grond van de Apache-licentie blokkeren, maar in de praktijk kun je een partij die goed is voor inmiddels meer dan 40 procent van markt niet negeren. Al was het alleen maar vanwege de mogelijkheid dat Samsung een volledig eigen variant - een zogeheten fork - van Android zou ontwikkelen. Dat kan. In zekere zin is Android zelf ook een fork; van Linux. En waarom zou dat 'Samdroid' dan de advertentie-diensten van Google eigenlijk nog ondersteunen?

Motorola verzekering voor succes Samsung

Dat de hele gang van zaken Google allerminst lekker zit wordt breed uitgemeten in een artikel in The Wall Street Journal, waarin - van 'horen zeggen' weliswaar - Googles Android-baas Andy Rubin wordt aangehaald. Rubin, die zelf kennelijk niet voor een interview beschikbaar was, zou hebben verklaard dat Googles aankoop van Motorola's mobile divisie bedoeld was als 'een soort van verzekering' tegen een Android-machtsgreep van de zijde van Samsung. In hoeverre die verzekering straks 'uitbetaalt' is echter ongewis, al was het alleen al omdat een sterk Motorola op zich ook weer averechts zou kunnen uitpakken, doordat het de toch al op achterstand staande concurrenten van Samsung in de Android-markt nog verder af zou schrikken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in