Loopbaan

Carriere
Scholing

Subsidie voor scholing nu voor iedereen aan te vragen

STAP-budget van 1.000 euro voor elke volwassen Nederlander beschikbaar.

1 maart 2022

STAP-budget van 1.000 euro voor elke volwassen Nederlander beschikbaar.

Het UWV heeft een loket geopend waar volwassenen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt het STAP-budget kunnen aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie die de Rijksoverheid beschikbaar maakt om scholing en ontwikkeling te stimuleren.

Via het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) kunnen alle volwassenen met een band tot de Nederlandse arbeidsmarkt jaarlijks 1.000 euro subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Het kabinet wil op die manier mensen mogelijkheden bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen van hun loopbaan. De subsidie is vanaf vandaag aan te vragen via stapuwv.nl.

Bijscholing is voor veel ICT'ers een belangrijk aandachtspunt. Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 IT'ers van afgelopen zomer bleek bijvoorbeeld dat 19% van de ICT'ers zich veel zorgen maakt over bijblijven met professionele kennis en competenties. Daarmee staat bijblijven op de vierde plaats in de top vijf van grootste zorgen onder ICT'ers.

In het opleidingenonderzoek van AG Connect begin 2020 onder ruim 300 IT'ers gaf bovendien 70% aan dat ze (iets) meer tijd zouden moeten besteden aan opleidingen om up-to-date te blijven.

Voorwaarden

Aan de subsidie voor scholing zitten een aantal voorwaarden, benadrukt de Rijksoverheid in een aankondiging. Zo is het budget specifiek bedoeld voor kwalitatieve en arbeidsmarktgerichte scholing, dus niet voor hobbymatige scholingsactiviteiten. Ook geldt het budget alleen voor scholing met bepaalde certificeringen en/of keurmerken. In de eerste fase gaat het om een aantal generieke keurmerken, namelijk: OCW-erkend, NRTO, NLQF. Opleiders kunnen zelf op hun website informatie opnemen of een opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget. Daarnaast biedt het UWV-loket een scholingsregister met alle opleidingen die in aanmerking komen.

Verder moet de aanvrager een EU-burger - of partner van een EU-burger - zijn, ten minste 18 jaar oud, en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Ook stelt de Rijksoverheid als voorwaarde dat de aanvrager in een periode voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd is voor de volksverzekeringen. Die voorafgaande periode reikt van 3 maanden tot 2 jaar en 3 maanden.

Het STAP-budget kan slechts één keer per jaar aangevraagd worden. Een aanvraag moet minstens 4 weken voorafgaand aan de start van de scholing ingediend worden. In 2022 zijn er vijf tijdvakken - om de twee maanden - waarin aanvragen ingediend kunnen worden. Vanaf 2023 gaat het om zes tijdvakken per jaar. 

Regeling vervangen

Dit scholingsbudget vervangt een eerdere regeling, waarmee scholingskosten aftrekbaar waren bij de aangifte inkomstenbelasting. Volgens de Rijksoverheid was dat voor veel mensen een complexe handeling. Bovendien konden met name praktisch geschoolden, ouderen en mensen met een laag inkomen hier geen gebruik van maken. "Met STAP wordt het krijgen van scholingssubsidie toegankelijker", aldus de Rijksoverheid.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.