Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten uit Bonaire krijgen IT-onderwijs op grote afstand

Het Haagse ROC Mondriaan versterkt het ICT-beroepsonderwijs op Bonaire met behulp van een live verbinding van Cisco, waarmee ‘les-op-zeer-lange-afstand’ mogelijk wordt gemaakt. Dankzij diverse tools zijn er allerlei opties mogelijk. Het onderwijsconcept heet ‘Classroom of the Future’.
middelbare school
© Shutterstock
Shutterstock

De initiatiefnemers spreken in het persbericht van een unieke live online leeromgeving, die bijna achtduizend kilometer overbrugt. Met het project wordt ICT-beroepsonderwijs op Bonaire versterkt en er wordt kennis beschikbaar gesteld die voorheen niet toegankelijk was. Cisco heeft onder meer gezorgd voor videoschermen en tools voor samenwerking, zodat er klassikaal les kan worden gegeven, maar ook onderling worden overlegd.

Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen is blij met het initiatief. “Deze ‘Classroom of the Future is een mooi initiatief. Een samenwerkingsverband tussen MBO Bonaire en ROC Mondriaan dat ervoor zorgt dat studenten en docenten nog makkelijker en op afstand met elkaar interactie kunnen aangaan. "Deze samenwerking zorgt ervoor dat je meer onafhankelijk van elkaar kunt zijn en op andere plekken kunt werken en leren.”

180 landen

‘Classroom of the Future’ is onderdeel van Cisco’s Networking Academy Program (NetAcad), een MVO IT-opleidingsprogramma voor 180 landen, met in het afgelopen schooljaar wereldwijd 3 miljoen studenten. De studenten in Bonaire krijgen les in Networking, Security, Programmability en Python. Volgens de initiatiefnemers is de sociale impact van het programma ‘substantieel’.

IT'ers kunnen op Bonaire blijven

Bedrijven op het eiland hebben behoefte aan gekwalificeerde ICT’ers op mbo-niveau. Die ontbreken op het eiland omdat veel jongens vaak vertrekken om verder te studeren. Met de opleiding zijn zij niet langer genoodzaakt om Bonaire te verlaten om in beeld te komen bij het bedrijfsleven.  

Naast dat de studenten toegang krijgen tot kennis, biedt het project ook een oplossing voor het docententekort. Docenten kunnen nu op meerdere locaties tegelijk, remote onderwijs geven. Daarmee wordt de vacaturedruk op IT-docenten sterk verminderd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in