Overslaan en naar de inhoud gaan

Stroomverbruik smartphone kan 70 procent omlaag

De proxyserver in het telecomnetwerk detecteert welk verkeer bestemd is voor mobiele telefoon en optimaliseert de datastroom daarvoor. Zo kunnen bijvoorbeeld de opgevraagde tekst en afbeeldingen vast in het netwerk worden aangepast aan het kleine schermformaat. Alleen de noodzakelijke informatie gaat uiteindelijk via het mobiele netwerk naar het toestel.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De processor van het toestel heeft daardoor veel minder te doen dan in de huidige situatie waardoor het stroomverbruik tot wel 70 procent kan dalen. Ook hebben de Finse onderzoekers methoden ontwikkeld om http-verkeer te comprimeren en beter gebruik te maken van caching.

Opladen is een probleem

De Finnen van de Aalto University ontwikkelden het proxysysteem als onderdeel van een onderzoek in Tanzania, Oeganda en Kenia. Goede landlijnen ontbreken daar op het platteland, maar de dekking en kwaliteit van de mobiele netwerken zijn relatief goed. Het opladen van de mobiele apparatuur is echter een groter probleem vanwege een gebrekkig energienet. Zuiniger apparatuur helpt dus kennis beter bereikbaar te maken.

Het gebruik van proxyservers is niet nieuw. Onder meer de minibrowser van Noorse producent Opera optimaliseert de prestaties van de browser door het verkeer langs de proxy van het bedrijf te leiden. Het doel van Opera is vooral de prestaties te verbeteren; een lager energieverbruik in het toestel is geen drijfveer.

Lees ook het uitgebreide artikel voor abonnees.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in