Beheer

Personal Tech

Stroomverbruik smartphone kan 70 procent omlaag

28 november 2011
De inzet van een slimme proxyserver in het netwerk van de telecomaanbieder kan het energieverbruik van smartphones aanzienlijk terugdringen. Finse onderzoekers testten een model voor ontwikkelingslanden, maar bredere toepassing is mogelijk.

De proxyserver in het telecomnetwerk detecteert welk verkeer bestemd is voor mobiele telefoon en optimaliseert de datastroom daarvoor. Zo kunnen bijvoorbeeld de opgevraagde tekst en afbeeldingen vast in het netwerk worden aangepast aan het kleine schermformaat. Alleen de noodzakelijke informatie gaat uiteindelijk via het mobiele netwerk naar het toestel. De processor van het toestel heeft daardoor veel minder te doen dan in de huidige situatie waardoor het stroomverbruik tot wel 70 procent kan dalen. Ook hebben de Finse onderzoekers methoden ontwikkeld om http-verkeer te comprimeren en beter gebruik te maken van caching.

Opladen is een probleem

De Finnen van de Aalto University ontwikkelden het proxysysteem als onderdeel van een onderzoek in Tanzania, Oeganda en Kenia. Goede landlijnen ontbreken daar op het platteland, maar de dekking en kwaliteit van de mobiele netwerken zijn relatief goed. Het opladen van de mobiele apparatuur is echter een groter probleem vanwege een gebrekkig energienet. Zuiniger apparatuur helpt dus kennis beter bereikbaar te maken.

Het gebruik van proxyservers is niet nieuw. Onder meer de minibrowser van Noorse producent Opera optimaliseert de prestaties van de browser door het verkeer langs de proxy van het bedrijf te leiden. Het doel van Opera is vooral de prestaties te verbeteren; een lager energieverbruik in het toestel is geen drijfveer.

 

Lees ook het uitgebreide artikel voor abonnees.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.