smartphone

Smartphone verbruikt onnodig veel energie

1 december 2011

 

Jukka Manner, hoogleraar netwerktechnologie aan de Finse Aalto University, ontwikkelde met zijn onderzoeksgroep het model voor toepassing van dit idee in Tanzania, Oeganda en Kenia. “Het model is echter niet landspecifiek. Het is net zo waardevol bij gebruik in bijvoorbeeld Europa.”

De proxyserver in het telecomnetwerk detecteert welk verkeer bestemd is voor een bepaald type mobiele telefoon en optimaliseert de datastroom daarvoor. Zo kunnen bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen vast in het netwerk worden aangepast aan het kleine schermformaat. Alleen de noodzakelijke informatie gaat uiteindelijk via het mobiele netwerk naar het toestel. De processor van het toestel heeft daardoor veel minder te doen dan in de huidige situatie waardoor het stroomverbruik sterk daalt. Ook voor de telecomaanbieder is de aanpak aantrekkelijk doordat er veel minder verkeer over zijn mobiele datanetwerk gaat.

Het gebruik van proxyservers om de prestaties van smartphones te verbeteren is niet nieuw. Opera zet voor zijn mobiele Opera Mini-browser een proxy in en ook voor het iOS-platform bestaat een app, genaamd ‘Onavo’, die het verkeer langs een proxy leidt. De werking van deze proxies is echter anders, legt Manner uit. “Ons systeem is niet een eenvoudige world wide web proxy die het verkeer comprimeert. Wij hebben ons gericht op het optimaliseren van de algoritmen en protocollen voor dataoverdracht in de draadloze verbinding.” Daarnaast is ook compressie en caching verbeterd, maar dat draagt in praktijk slechts enkele procenten bij aan de energiebesparing. Manner: “Vergeet niet dat decompressie op het toestel ook weer processorkracht en energie kost.”

Uit het onderzoek blijkt dat de proxy-aanpak het energieverbruik terugdringt tot het niveau van het oproepen van een speciaal voor mobiele telefoons aangepaste, tekstgebaseerde website. “Alleen met onze aanpak toont de smartphone wel de volledige, originele website.”

  

 

Fors serverpark nodig

De proxy kan door de telecomaanbieder in zijn netwerk worden aangeboden, maar ook door een onafhankelijke partij. Manner verwacht niet dat telecomaanbieders hun abonnees om een vergoeding zullen vragen omdat zij er zelf ook baat bij hebben. Wanneer al het mobiele verkeer zo’n voorbehandeling krijgt, is wel een fors serverpark nodig, erkent Manner desgevraagd. “We zijn eigenlijk pas begonnen met de eerste resultaten van het onderzoek en die zijn veelbelovend. Onderdeel van de vervolgstudie zijn schaalbaarheidstesten en de vereiste processorkracht aan de netwerkzijde.” Volgens Manner hoeft een proxy waar al het verkeer passeert en wordt bewerkt, geen bedreiging te zijn voor de privacy van de klanten op het netwerk. Het model verandert niets aan de vertrouwensrelatie op internet. Veel internetaanbieders maken ook gebruik van proxyservers.

De woordvoerster van Vodafone Nederland zegt dat de technici van de telecomaanbieder onder de indruk zijn van de resultaten van Manners onderzoek, maar plaatst wel kanttekeningen. “Proxy-oplossingen worden al langere tijd bestudeerd maar hebben tot nog toe niet deze opzienbarende resultaten opgeleverd. De daadwerkelijke besparing wordt mede bepaald door het type telefoon en het soort dataverkeer. Bijvoorbeeld het energieverbruik van smartphones wordt tegenwoordig voor een groot deel bepaald door het beeldscherm, en bij het gebruik van kleinere datasessies, zoals e-mail-sync, WhatsApp en widget-updates zal er niet veel baat zijn van deze proxytechnologie.” Verder wijst de woordvoerster erop dat proxytechnologie geen nadelen mag opleveren voor klanten die er geen gebruik van maken.

De Finnen van de Aalto University ontwikkelden het proxysysteem als onderdeel van een onderzoek in Tanzania, Oeganda en Kenia. Goede vaste lijnen ontbreken daar op het platteland, maar de dekking en kwaliteit van de mobiele netwerken zijn relatief goed. Het opladen van de mobiele apparatuur is echter een groter probleem vanwege een gebrekkig energienet. Zuinigere apparatuur helpt dus kennis beter bereikbaar te maken.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!