Overslaan en naar de inhoud gaan

Strafvermindering voor Pouw in ontslagzwendelzaak

In maart 2006 veroordeelde de Rotterdamse strafrechter Eric Pouw en Richard van Veen voor het organiseren van een ontslagzwendel en kregen daarvoor lange gevangenisstraffen opgelegd. Hoewel de uitspraak van de strafrechter inmiddels bijna vier jaar geleden werd uitgesproken, hebben Pouw en Van Veen het uitzitten van hun straf tot nu toe steeds weten uit te stellen, door steeds in beroep te gaan. Het Hoger Beroep diende in juli 2007 bij het Gerechtshof te Den Haag.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De ontslagzwendel vond plaats tussen 2002 en 2003 en kostte 50 IT'ers hun baan. Volgens de Rotterdamse rechters was er sprake van een ‘constructie’ bedoeld om de proeftijdclausule in arbeidscontracten te misbruiken. Alles was erop gericht geld te verdienen en er is niet geprobeerd de betrokken automatiseerders aan een baan te helpen.

Het duo Pouw en Van Veen gaf zich in 2002 en 2003 uit voor headhunter en werkgever en bood bankzittende automatiseerders een niet-bestaande droombaan aan. Kort nadat de betrokken ICT’ers zelf schriftelijk ontslag namen bij hun werkgevers en in dienst traden bij Bright IT, het bedrijf van Van Veen, werden ze in hun proeftijd ontslagen. De ex-werkgevers van de gedupeerden betaalden het criminele duo een bedrag van twee bruto maandsalarissen voor deze illegale 'ontslagservice'.

Werkgevers die daar destijds gebruik van hebben gemaakt zijn Alfabeeld Organisatieontwikkeling, APT Benelux, Comtek Communications, Datatest Services, EC Soft, Esprit ICT, ETX Software, Harvey Nash, Infomotion, Inther Logistics, KSE Industrial Feed Software, Lync, Maypole, Midex Groep, One Dev, One Fox, Osirion, Provide Consultancy, Specialist Retail System, Speed IT Groep, Synecon ICT, Triangle Networks International en Vicksburg .

Pouw en Van Veen boden destijds IT-werkgevers aan hen van een overschot aan medewerkers af te kunnen helpen. De Belangenvereniging van de gedupeerde IT'ers heeft altijd volgehouden dat de werkgevers die op het aanbod van Pouw en Van Veen zijn ingegaan, op de hoogte moeten zijn geweest van de dubieuze aanpak van de twee. De secretaris van de Belangenvereniging Bright IT/ Serengetti Rob Wolvers heeft sinds afgelopen zomer herhaaldelijk op behandeling van het hoger beroep aangedrongen.

Op dit moment is nog niet duidelijk waarom de Hoge Raad besloten heeft Pouw strafvermindering te geven. In de kennisgeving van de uitspraak staat vermeld dat de Hoge Raad de bestreden uitspraak alleen wat betreft de duur van de opgelegde gevangenisstraf vernietigt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in