Overslaan en naar de inhoud gaan

Sterkste daling in smartphoneverkoop in jaren

De vraag naar smartphones is in het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd met 9% gedaald. Een stijging van de vraag is voorlopig ook niet in zicht.
smartphone
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Dat meldt marktonderzoeker Canalys. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werden ruim 296 miljoen smartphones verkocht. Dat is een daling van 9%. De teruggang loopt nu al drie kwartalen, maar de afname van de vraag is sinds 2014 niet zo groot geweest als nu. Canalys verwacht ook niet dat hier op korte termijn een positieve verandering in komt. De dalingen kunnen nog zeker 6 tot 9 maanden aanhouden.

De daling wordt vooral veroorzaakt door de huidige slechte economische omstandigheden en de slechte vooruitzichten op dit gebied. Vooral consumenten reageren hierop door de aankoop van smartphones uit te stellen.

Apple groeit wel

Android-toestelmaker Samsung wist zijn marktaandeel wel te stabiliseren op 22% en is daarmee nog steeds marktleider. Dat heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf gerealiseerd door forse prijsverlagingen. Apple wist als enige grote leverancier te groeien. De Amerikaanse iPhone-maker heeft zijn marktaandeel vergroot tot 18%.  

Verwacht wordt dat de diverse aanbieders van smartphones nog wel even met lagere prijzen blijven komen, alleen al om van hun grote voorraden af te komen.

De gedaalde vraag naar smartphones komt bovenop de zeer forse afname van de verkoop van pc’s en notebooks van 18% in het derde kwartaal. Daar werden er 69,4 miljoen van verkocht, constateert Canalys. Ook hier is de economische malaise een belangrijke oorzaak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in