Management

Cloud

Sterke groei Nederlandse cloudaanbieders verwacht

22 augustus 2013
Het aantal Nederlands cloudaanbieders zal de komende tijd sterk groeien. Gemiddeld bedraagt de groei jaarlijks 29 procent. Dat voorspelt onderzoeksbureau The METISfiles.

The METISfiles heeft een update gepubliceerd van het Nederlandse cloudlandschap: The Dutch Cloudscape, versie 1.2. Het Nederlandse cloudlandschap omvat 184 bedrijven in de categorieën software-as-a-service (SaaS), platform-as-a-service (PaaS) en infrastructure-as-a-service (IaaS).

SaaS het populairst

Van de onderzochte bedrijven biedt 76 procent SaaS-diensten, 20 procent IaaS-diensten en 4 procent PaaS-diensten. En 10 procent van de bedrijven is in meer dan een categorie actief. In de update zijn drie nieuwe SaaS-categorieën geïntroduceerd: Online Workspace, Collaboration en Document Management. Cameramanager.com en IASO zijn uit de Cloudscape verdwenen, omdat ze overgenomen zijn door respectievelijk Panasonic en GFI Software.

“IaaS, communicatie en online werkplekaanbieders zullen in de toekomst samensmelten tot een bredere infrastructuurcategorie” voorspelt METISfiles-analist Pim Bilderbeek. Hij verwacht ook een toename van het aantal Nederlandse aanbieders van online marketing en social media tools.

Boven de 1 miljard euro

“We verwachten dat het aantal Nederlands cloudaanbieders sterk zal groeien, naarmate meer Nederlandse bedrijven de cloud omarmen”, zegt Bilderbeek. De omvang van de Nederlandse Cloudmarkt zal in 2016 meer dan 1 miljard euro bedragen, becijfert METISfiles. Alleen bedrijven die hun wereldwijde hoofdkantoor in Nederland hebben en publieke clouddiensten aan bedrijven verkopen worden in het onderzoek meegenomen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.