Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Internet.

In steden is glasvezel nog járen weg

Innovatiesnelweg verandert in digitaal hobbelweggetje, zegt wethouder Stef Depla van Eindhoven.

4 mei 2017

Innovatiesnelweg verandert in digitaal hobbelweggetje, zegt wethouder Stef Depla van Eindhoven.

De verglazing van Nederland stokt, constateert Stratix na onderzoek in samenwerking met NOS Nieuws. In het huidige tempo duurt het nog 50 jaar voor heel Nederland aansluitingen op glasvezel heeft.

Het afgelopen halfjaar werden 50.000 nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd. Sinds het hoogtepunt van 300.000 in de tweede helft van 2013 is dat aantal gestaag teruggelopen. Die afname zit vooral bij Reggefiber, of beter gezegd KPN. Vlak voor de overname door KPN sloot Reggefiber nog 200.000 huishoudens aan op glasvezel. Het afgelopen halfjaar waren dat er 27.000. Volgens het artikel van de NOS komt dat doordat KPN forser inzet op zijn ADSL-netwerk. Overigens investeert Ziggo - de andere grootmacht in internetaanslutingen - helemaal niet in glasvezel.

Ongetwijfeld speelt ook een rol dat het laaghangend fruit al geplukt is. In steden is het een stuk duurder om glasvezel aan te leggen, vanwege de graafwerkzaamheden en de noodzaak glasvezel door te trekken in gebouwen met meer huizen. De hoogste penetratie glasvezel vind je buiten de Randstad. In Gelderland, Overijssel en Oost-Brabant hebben veel mensen glasvezel tot aan de voordeur. In sommige gemeenten, zoals Almelo, Harderwijk en Hilvarenbeek, zelfs boven de 90 procent. Schiermonnikoog is kampioen glasvezelinternet met 99 procent.

Bij de steden staat Eindhoven op eenzame hoogte: daar heeft 75 procent van de huishoudens en kleine bedrijven toegang tot glasvezel. In Utrecht is dat 21 procent, in Amsterdam 17 procent, in Den Haag 9 procent en in Rotterdam 3 procent. Landelijk gemiddeld heeft nu ongeveer een derde van alle  huizen - 2,7 miljoen stuks - toegang tot supersnel internet via glasvezel. Als de aanleg in dit tempo doorgaat, duurt het nog zeker vijftig jaar voordat alle huidige huishoudens in Nederland glasvezel hebben.

Wethouder Staf Depla van Eindhoven maakt zich zorgen over het stilvallen van de verglazing, zegt hij tegen NOS Nieuws. Hij wil overal in zijn stad glasvezel. "Anders rijden we niet meer over de innovatiesnelweg, maar hobbelen we over een paar jaar over een digitale landweg. En als we pech hebben, vallen we stil."Depla vindt dat het Rijk moet ingrijpen. "We pompen miljarden in asfalt. Laten we datzelfde doen voor de aanleg van onze digitale snelwegen."

Overigens maken niet alle huishoudens ook daadwerkelijk gebruik van de aansluiting. Slechts 45 procent van de huishoudens met een glasvezelaansluiting maakt er ook daadwerkelijk gebruik van.

 

Lees meer over
4
Reacties
Rob 04 mei 2017 15:56
Anoniem 04 mei 2017 13:06
Anoniem 04 mei 2017 13:05
Jaap van Till 04 mei 2017 09:45
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.