Beheer

Personal Tech

Startscherm iPhone, iPad al 20 jaar hetzelfde

9 april 2013
Het klinkt als een onmogelijkheid, 20 jaar hetzelfde startscherm voor apparaten die nog geen 6 jaar op de markt zijn. Maar het startscherm van iPhone en iPad blijkt zijn oorsprong in een ver verleden te hebben.

Het startscherm van Apples iPhone en iPad trekt steeds meer kritiek. Het is in de zes jaar dat iOS op de markt is niet veranderd. Verschillende analisten merken op dat het er nu wel erg gedateerd uit begint te zien, en ook duidelijk achter loopt op wat Google in Android en Microsoft in Windows 8 (Phone) laten zien. Voor ontwerper F. Bianco was de stilstand op dit terrein bij Apple zelfs aanleiding om zelf wat schetsen te maken van een gemoderniseerd iOS-interface, die hij op Flickr heeft gepubliceerd.

Spoorzoeken in het verleden

Eén van de critici is publicist en computerwetenschapper David Gewirtz, die onder andere schrijft voor ZDnet. In een artikel op ZDNnet volgt Gewirtz het spoor van de iOS-interface terug in de tijd. En daarbij komt hij uit op de MessagePad die Apple in 1993 lanceerde:

 

De interface daarvan verschilt niet wezenlijk van die van iPhone en iPad, stelt Gewirtz. Het enige verschil is dat Apple - althans op de iPhone - nu vier icoontjes in de onderste balk heeft staan, in plaats van de zes op de MessagePad, constateert hij.

Geruchten willen dat Apple nu werkt aan een grondige modernisering van het interface in iOS. Zo grondig, dat versie 7 zelfs vertraagd zou zijn. Apple doet daar - zoals gebruikelijk - geen uitlatingen over.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.