Overslaan en naar de inhoud gaan

Starlink vraagt bèta-gebruikers voor opening internetdienst

SpaceX - het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk - heeft met de laatste lancering het totaal aantal satellieten voor het Starlink-netwerk op 540 gebracht. Nog niet allemaal zijn ze op hun definitieve positie. Maar met 400 kan al een 'minor'-dienstverlening worden opgezet, zegt Musk.
raketlancering
© SpaceX
SpaceX

De tests zullen niet eerder dan aan het einde van de zomer of het begin van de herfst starten. Dan zijn er zeker genoeg satellieten op hun plek aangekomen en de kwaliteit van het netwerk gaat steeds verder omhoog. Want ondertussen gaan de lanceringen door. Met 800 satellieten kan het bedrijf zelfs al een 'moderate' dienstverlening leveren.

Tijd dus om het grote publiek te vragen zich aan te melden als bèta-tester. Geïnteresseerden kunnen op de site al een formulier invullen met onder meer hun postcode. Die vormt de basis van de selectie van geschikte deelnemers aan het programma. Starlink richt zich voorlopig alleen in op de afgelegen gebieden in de VS en Canada waar de internetverbindingen slecht zijn.

Abonnementsprijs ook bekend

Uiteindelijk - maar dan moet het aantal satellieten zijn uitgebreid tot aanvankelijk 12.000 en later zelfs 30.000 - gaat Starlink een wereldwijde dienstverlening verzorgen.

De dienstverlening gaat zo'n 80 dollar per maand kosten. Musk verwacht zelf niet dat Starlink in stedelijke gebieden veel klanten zal trekken omdat daar al goede internetvoorzieningen zijn, tegen aantrekkelijke prijzen.

De deelnemers krijgen een kleine platte schotelantenne met een diameter van 48 centimeter. Die kan zichzelf richten op de satelliet die het sterkste signaal uitzendt, meldt ZDNet.

Het netwerk kan downloadsnelheden tot 1 Gbps leveren. De uploadsnelheid is nog niet bekend. De latency (vertraging in de verbinding) bedraagt 15 tot 25 milliseconden en dat is niet veel meer dan internet via landkabels nu biedt. Volgens Musk moet een tweede versie van het netwerk, waarbij de satellieten nog lager hangen, een latency tot 8 ms mogelijk maken.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in