Innovatie & Strategie

Netwerken
Starlink for RV's

Starlink-ontvangst ook mogelijk in bewegend voertuig vanaf december

Hoge prijs voor afgezwakte dienstverlening.

Starlink-antenne op rijdende campertruck © Starlink
26 oktober 2022

Hoge prijs voor afgezwakte dienstverlening.

Internetsatellietbedrijf Starlink maakte het vanaf december ook mogelijk verbinding te maken vanuit een rijdend voertuig. Tot nog toe moet de satellietschotel stil staan voor een ontvangst. De nieuwe mogelijkheid kost wel wat.

Met de komst van Starlink was het voor mensen die langere tijd met een voertuig op weg zijn - zoals op vakantie met camper of caravan, maar ook voor vrachtwagenchauffeurs - al mogelijk een breedbandverbinding met internet op te zetten. Het voertuig moest dan wel stil staan op een parkeerplek of een kampeerplaats.

Elon Musk kondigde gisteren op Twitter aan dat het nu ook mogelijk is een platte antenne te bestellen bij Starlink waarmee het mogelijk is ook rijdend een verbinding met de satellieten te maken. De eenheid die vanaf december geleverd kan worden kost 2.500 dollar plus verzendkosten, zicht The Verge uit. Dat is meer dan vier keer zo veel als een antenne voor stationaire ontvangst. Het abonnement kost vervolgens 135 dollar per maand.

Voor topprijs achter in de rij

Starlink merkt daarbij op dat abonnementen voor alle voertuigverbindingen een lagere prioriteit hebben dan die voor de vaste apparatuur zijn afgesloten. Dat betekent dat op piekmomenten en in drukke gebieden de verbindingscapaciteit naar die mobiele apparatuur wordt afgeschaald, waardoor de ontvangst slechter kan zijn of lagere datasnelheden van toepassing zijn.

Het bedrijf heeft ook een kaartje gepubliceerd waar gebruikers de beste ontvangst kunnen verwachten. Grofweg gaat het om het midden en zuiden van de Verenigde Staten, behalve het zuidoosten, West-Europa, Brazilië en Chili en het midden en zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland. Opmerkelijk is dat Canada nog onder de gebieden met slechte dekking valt. Ook Oekraïne waar Starlink gesubsidieerde internetverbinding levert, valt in het gebied met slechte dekking.

In de zomer heeft de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC Starlink al toestemming gegeven voor de dienstverlening aan bewegende voertuigen. Daarop kondigde SpaceX aan de dienstverlening geschikt te maken voor gebruik op cruiseschepen en vliegtuigen. Het was blijkbaar eenvoudiger eerst rijdende voertuigen van satellietinternet te voorzien.

Dekking Starlink for RV's
Dekking Starlink
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.