Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris: dienstverlening Centric ondanks directieleegloop niet in gevaar

De dienstverlening aan gemeenten en andere overheidsorganisaties door Centric is niet in gevaar na het opstappen van de directie vanwege een conflict met eigenaar Sanderink. Dat schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen in antwoord op Kamervragen. IT-dienstverlener Centric heeft eerder al managementleegloop gehad.
Centric
© Centric
Centric

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski wilde van de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering weten of het recente opstappen van de complete uitvoerende directie van IT-bedrijf Centric, de onrust en de jarenlange interne conflicten gevolgen hebben voor de continuïteit van de dienstverlening. Het IT-bedrijf van miljonair Gerard Sanderink beleeft woelige tijden sinds hij eind 2018 een nieuwe levenspartner heeft gevonden in de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Daarbij zijn meerdere managers opgestapt, weggestuurd en zijn daar rechtszaken over gevoerd.

Contractuele afspraken

Van Huffelen stelt nu gerust over de impact van de nieuwste managementleegloop. “Het volume van opdrachten van de Rijksoverheid bij Centric is beperkt. Daar waar we contractuele afspraken met Centric hebben, gaan wij ervan uit dat zij zich daaraan houden. Mocht dat niet zo zijn, dan zal Centric daar door de contractpartners op moeten worden aangesproken”, schrijft de staatssecretaris die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie heeft ook contact gehad met Centric na het opstappen van de directie. “In dat contact hebben we de verzekering gekregen dat vooralsnog alle contractuele afspraken uitgevoerd kunnen worden.”

Voor de gemeenten geldt dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in contact staat met alle leden en met de gebruikersvereniging Centric. Zowel VNG-leden als ook de gebruikersvereniging worden door VNG desgevraagd met raad en daad terzijde gestaan bij de perikelen rondom Centric. “Uit de contacten van het bestuur van de gebruikersvereniging Centric met de directie van de divisie Public Sector Solutions van Centric blijkt niet dat de dienstverlening aan de leden en andere overheidsorganisaties op dit moment in gevaar is.”

Inmenging Sanderink

De in juni opgestapte managementleden waren relatief vers aangetreden bestuurders: CEO Johan Taams, COO Bart Fehmers en CFO Patrick Rosengarten. Zij raakten volgens het FD in conflict met Centric-eigenaar Gerard Sanderink. Dat conflict betrof rechtszaken die de miljonair voert tegen zijn voormalige levenspartner Brigitte van Egten. In januari dit jaar heeft het toenmalige Centric-bestuur gesteld dat het zich daarin niet kan en wil mengen. Maar dat is in april dit jaar ineens toch gebeurd: Centric heeft toen beslag gelegd bij Van Egten, wat vervolgens door de rechter met harde woorden is afgekeurd.

De plotse inmenging in 'privézaken' van Centric- en Strukton-eigenaar Sanderink lijkt gedaan door de miljonair en drie niet-uitvoerende bestuursleden van Centric. Dat zijn Louis Luijten, oudgediend Centric- en Strukton-topman Aike Schoots en Peter Mous. De uitvoerende bestuurders Taams, Fehmers en Rosengarten wilden toen naar de Ondernemingskamer gaan om inmenging door eigenaar Sanderink tegen te gaan. Ze zouden daarin echter zijn geblokkeerd door de drie niet-uitvoerende topmanagers. Daarvan is Mous vervolgens naar voren geschoven als nieuwe CEO.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in