Innovatie & Strategie

Datamanagement
floppy, disk, cd, usb

SSD-record verzet naar 100TB

Krap een maand na Samsungs debuut van zijn 30 terabyte SSD is het record meer dan verdrievoudigd.

© CC BY 2.0,  avaragado
20 maart 2018

Krap een maand na Samsungs debuut van zijn 30 terabyte SSD is het record meer dan verdrievoudigd.

De SSD met de meeste opslagruimte ter wereld ligt nu op 100 TB, dankzij 3D flash-geheugenchips. Fabrikant Nimbus Data onthult zijn 3,5 inch SSD die is bestemd voor servergebruik.

Snelle opslag staat vaak haaks op ruime opslag. De vooruitgang in chipsontwikkeling dicht deze aloude kloof voor SSD's (solid state drives). Het resultaat nu is een SSD met een capaciteit van 100TB, in een relatief forse behuizing van 3,5 inch. Producent Nimbus Data claimt met zijn ExaDrive DC100 niet alleen het wereldrecord, maar verplettert de net uitgekomen vorige recordhouder.

Geen snelheidsmonster

Tenminste, als het gaat om capaciteit. De 100TB van Nimbus is meer dan een verdrievoudiging van de 30TB die Samsung biedt, maar qua snelheid ligt laatstgenoemde nog voor. De ExaDrive DC100 haalt een doorvoersnelheid van 500 MB/s (Megabyte per seconde), terwijl Samsungs PM1643 prat gaat op een leessnelheid van 2100 MB/s en een schrijfsnelheid van 1700 MB/s.

De nieuwe capaciteitskoning in SSD-land pronkt nog wel met een laag energieverbruik. Fabrikant Nimbus spiegelt voor dat de DC100 85 procent minder stroom per terabyte verbruikt dan zijn dichtstbijzijnde concurrent. Dit zou dan de 30TB SSD van Samsung zijn, die afgelopen maand is uitgekomen. De concurrerende 100TB SSD is nog niet verkrijgbaar; het verschijnt deze zomer op de markt en wordt nu beproefd door een select groepje klanten, meldt Nimbus.

TCO-argument

Naast de 100TB-uitvoering komt dan ook een 50TB-variant. De prijzen zijn nu nog niet bekendgemaakt, maar zullen volgens de producent vergelijkbaar zijn met bestaande enterprise-SSD's qua dollars per terabyte. Het lagere energieverbruik moet kopers dan compenseren door een lagere TCO (total cost of ownership) te geven verspreid over enkele jaren van gebruik.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Jasper Bakker Jasper Bakker 20 maart 2018 12:59

Beste Ton,
/schaam/ Dat is nou net de basale fout waar ik anderen altijd (graag) op wijs.
En nu maak ik 'm zelf!

Dank voor je oplettendheid.
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.