Management

Zakelijke software

SQL Server 2005 volgende pijnpunt IT-beheerders

14 april 2015
Na Windows XP, vorig jaar, en Windows Server 2003, deze zomer, krijgen IT- en databasebeheerders door Microsoft een nieuwe migratieklus op hun bordje gelegd. Volgend jaar april staakt Microsoft de ondersteuning van SQL Server 2005.

In principe komt het beëindigen van de ondersteuning niet onverwacht. Maar velen zullen het niet meteen op hun netvlies hebben. Dat is voor Microsoft reden om organisaties die de 2005-versie van SQL Server gebruiken nu alvast te waarschuwen dat de ondersteuning op 12 april 2016 ten einde loopt. Dat betekent niet dat SQL Server 2005 er dan mee ophoudt. Maar vanaf die datum krijgt het databasemanagementsysteem geen beveiligingspatches meer, wat het gebruik steeds riskanter zal maken.

Migratie is voordelig

Klanten zullen veel voordelen behalen met een migratie, stelt Microsoft. De investering betaalt zich in de regel in 10 maanden terug. Men mag volgens Microsoft rekenen op aanmerkelijk minder downtime, beduidend lagere beheerinspanningen en dito beroep op de helpdesk, lagere beveiligingskosten en lagere kosten voor software en hardware.

SQL Server 2014 is ook vele malen krachtiger: zelfs nog zonder gebruik te maken van in-memoryverwerking scheelt het een factor 13. De betrouwbaarheid ligt op een hoger niveau. En SQL Server 2014 is stukken schaalbaarder, en maakt het ook makkelijker om in de cloud te gaan werken. 

Advies: doe het samen met Windows Server 2003

Vanwege die voordelen zouden klanten er goed aan doen om de overstap gelijk met de vervanging van Windows Server 2003 ter hand te nemen, adviseert Microsoft. Maar dat betekent wel een berg werk, vooral wanneer organisaties veel applicaties hebben ontwikkeld op de SQL Server-database. Microsoft heeft tools ontwikkeld die de implicaties van een vervanging van SQL Server 2005 in beeld helpen brengen. Daarmee kan men beter geïnformeerd de afweging maken of het zin heeft met de migratie van SQL Server 2005 te beginnen 3 maanden voordat de vervanging van Windows Server 2003 afgerond zou moeten zijn. Die tools zijn te vinden via het SQL Server Blog waarop Microsoft nogmaals het over een jaar staken van de ondersteuning van SQL Server 2005 onder de aandacht brengt.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.