Beheer

IT beheer
Spectre

Spectre-patch Microsoft saboteert oudere AMD-pc’s

Microsofts patch voor het Spectre-gat ‘brickt’ sommige AMD-processors. De chipmaker belooft een ge-update update.

10 januari 2018

Microsofts patch voor het Spectre-gat ‘brickt’ sommige AMD-processors. De chipmaker belooft een ge-update update.

De gauw uitgebrachte Windows-patch om het diepgaande Spectre-gat af te dekken, lijkt niet goed te zijn getest. Pc’s met bepaalde oudere Athlon-chips weigeren te booten na installatie van de kritieke patch voor Windows.

“AMD is zich bewust van een issue met sommige processoren van oudere generaties volgend op installatie van een Microsoft-beveiligingsupdate die afgelopen weekend is uitgebracht”, bevestigt processormaker AMD in een persverklaring die AG Connect heeft ontvangen. In online-fora is afgelopen dagen al steen en been geklaagd door gebruikers die hun AMD-pc’s ineens niet meer konden gebruiken.

Trouwe dienst

Het gaat om chips in de Athlon-, Sempron- en Opteron-reeksen. Sommige van deze processors zijn behoorlijk oud, maar bepaalde dualcore- (X2) en workstation-processors kunnen nog goed dienst doen om Windows 7 en ook 10 te draaien. Grofweg zijn dergelijke configuraties ouder dan vijf jaar, wat processormaker Intel nu als grens trekt voor zijn firmware-patches.

De pc-brickende patch is KB4056892 voor Windows 10 en KB4056894 voor Windows 7. AG Connect heeft deze update-fout weten te bevestigen op een oudere pc die Windows 7 draait. De Spectre-patch is via Windows Update binnengekomen op die computer met dualcore Athlon-processor. Deze desktopmachine is na installatie en reboot vastgelopen met een blauw foutmeldingsscherm.

Gepatchte patch binnenkort

Handmatig terugzetten van een Windows-systeemherstelpunt heeft de pc weer werkend gekregen. Maar na een nieuwe, automatische installatiepoging van de Spectre-patch is de vastloper weer opgetreden en bleek System Restore niet meer mogelijk.

AMD meldt in zijn persverklaring dat het samenwerkt met Microsoft om de vastlopers door de security-update te verhelpen. Een bijgewerkte update moet naar verwachting “binnenkort” uitkomen. Hierbij is geen tijdschema gegeven. Ondertussen heeft Microsoft de uitrol van deze Windows-patches naar betreffende AMD-systemen geblokkeerd.

Één van de drie

AMD benadrukt nog dat de (problematisch blijkende) patch een oplossing is voor één van de twee aanvalsmogelijkheden via de Spectre-kwetsbaarheid. Deze is GPZ Variant 1 genoemd, naar de eerste exploit die het speciale securityteam Google Project Zero heeft ontdekt. Datalekkage via het grote Meltdown-processorgat is GPZ Variant 3.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.