Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel aangeklaagd over Meltdown en prestatieverlies

In de VS zijn diverse rechtszaken aangespannen tegen Intel naar aanleiding van de grote processorgaten Meltdown en Spectre. De chipmaker wordt in groepsaanklachten beticht van onder meer misleidende zakenpraktijken. De securitygaten spelen mee, maar ook prestatiedalingen door benodigde patches.
Intel slogan
© Intel
Intel

Terwijl Intel in formele verklaringen stelt dat het geen grote financiële impact verwacht door Meltdown en Spectre, hangt er wel de dreiging van schade. Enerzijds voor Intel-gebruikers die updatewerk hebben en die securityrisico’s lopen. Anderzijds dreigt er schade voor Intel  zelf via de aangespannen rechtszaken, waar The Register melding van maakt.

Prestatieverlies

Computerfabrikanten, besturingssysteemmakers, cloudaanbieders en ICT-gebruikende organisaties hebben nu niet alleen updatewerk te verrichten. De updates op hardware- en ook softwareniveau kunnen namelijk het prestatieniveau van systemen verlagen. Dit kan voor kostenverhogingen zorgen en bepaalde toepassingen onaantrekkelijk maken.

De daadwerkelijke impact is sterk afhankelijk van het soort toepassing dat draait, benadrukt Intel-CEO Brian Krzanich in zijn toespraak op techbeurs CES. “Als gevolg hiervan verwachten we dat bepaalde workloads een grotere impact kunnen hebben dan anderen.” De topman belooft dat zijn bedrijf  blijft samenwerken met andere ICT-leveranciers om de negatieve impact op toepassingen mettertijd te minimaliseren.

Afhandeling

Voor de meeste eindgebruikers lijkt er weinig tot geen prestatieverlies te zijn. Voor bepaalde back-end toepassingen is er wel sprake van een negatieve impact. Deze loopt uiteen van 5 tot wel 30 procent. De verschillende rechtszaken die nu in de Verenigde Staten zijn aangespannen, gaan over de Meltdown-kwetsbaarheid.

De aanklagers nemen Intel niet alleen onder vuur vanwege de securitykwestie zelf. Ook de afhandeling speelt een rol. De marktdominante processormaker wordt beschuldigd van misleidende zakenpraktijken, schending van impliciete garantie op zijn producten, nalatigheid, oneerlijke concurrentie en ongerechtvaardigde verrijking. Intel verwacht dit jaar nog processors uit te brengen die dankzij een herzien ontwerp niet vatbaar zijn voor de nu geopenbaarde geheugenlekkage.

“In wezen zijn eigenaren van Intel x86-64x CPU’s overgeleverd aan de onaantrekkelijke keuze tussen het aanschaffen van een nieuwe processor of computer met een CPU die niet het defect heeft, óf het blijven gebruiken van een computer die enorme securitykwetsbaarheden heeft dan wel die een aanzienlijk prestatieverlies heeft”, citeert The Register uit de Amerikaanse groepsaanklachten.

Tijdens CES

Intel heeft in juni al meldingen ontvangen van de twee diepgaande kwetsbaarheden, die drie verschillende vormen van datalekkage mogelijk maken. Sindsdien is er in stilte industriebreed gewerkt aan het ontwikkelen van beperkende maatregelen en oplossende updates. Saillant detail is dat de publieke onthulling van Meltdown en Spectre oorspronkelijk was gepland voor vandaag.

Daarmee zou de bekendmaking van de grote gaten middenin de grote techbeurs CES vallen. Deze bijeenkomst in Las Vegas geniet wereldwijde aandacht voor gadgets, machine learning en AI, quantum computing en meer ICT-innovatie. Prematuur uitlekken van informatie over Meltdown en Spectre net na nieuwjaarsdag heeft vervroegde onthulling en industriebreed haastwerk voor updates afgedwongen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in