Loopbaan

Carriere
arbeidsmarkt

Spanning arbeidsmarkt naar nieuw hoogtepunt

Vacaturegraad in ICT het hoogst, maar wel lichte afname eind 2018.

14 februari 2019

Vacaturegraad in ICT het hoogst, maar wel lichte afname eind 2018.

In het laatste kwartaal van 2018 is de spanning op de arbeidsmarkt verder opgelopen naar een nieuw hoogtepunt tot net iets boven het niveau voordat de crisis begon. In de ICT lijkt de spanning echter iets af te nemen.

De arbeidsmarkt is nu vijf kwartalen op rij gespannen, wat betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag. In de ICT waren er in het vierde kwartaal van 2018 17.200 openstaande vacatures, meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe cijfers. Dat zijn er iets minder dan in het kwartaal ervoor, toen er nog 17.400 ICT-vacatures werden geteld.

Vacaturegraad licht gedaald

De vacaturegraad (het verhoudingsgetal dat aangeeft hoeveel vacatures er zijn per duizend banen) daalde in het vierde kwartaal van 31 naar 30. Een jaar geleden was de vacaturegraad nog 27. Al ruim vier jaar is de vacaturegraad elk kwartaal het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie (ICT). Eind december waren er in deze bedrijfstak maar liefst 61 vacatures op duizend banen. Dat is wel één minder dan aan het einde van het derde kwartaal.

Studierichting en arbeidsmarktpositie

Uit een onlangs verschenen rapport van UWV blijkt dat de gekozen studie bepalend is voor het toekomstig succes op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen starten met de beste positie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel een baan met een goed inkomen. Maar ook met een technische hbo-opleiding heb je veel succes op de arbeidsmarkt. Na een studie ICT of informatica heb je een goede startpositie op de arbeidsmarkt, maar ook na tien jaar heb je goede baanperspectieven.

Uit een ander recent verschenen rapport van UWV blijkt dat er in het onderwijs een groot tekort is aan ICT-docenten. En ook de komende jaren blijven er tekorten aan docenten informatica en wiskunde, maar ook aan docenten natuurkunde en scheikunde.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.