Beheer

Infrastructuur
datacenter

Spaarstand moet datacenters zuiniger maken

Doel: energieverbruik 40 procent omlaag

Google datacentrum © CC BY-SA 4.0 - Creativecommons.org Da mocavi
20 januari 2020

Doel: energieverbruik 40 procent omlaag

Door datacenters rondom Amsterdam in de 'spaarstand' te zetten als ze even geen werk verrichten, kan waarschijnlijk veel energie bespaard worden. Een groep gebruikers van datacenters gaat aan de slag met een project om het energieverbruik van de servers in deze computerkolossen de komende drie jaar tot 40 procent terug te brengen.

Onder meer Albert Heijn, Booking.com, KPN en Rabobank zijn bij het initiatief betrokken, plus andere partijen uit de datacenterketen, diverse overheden, Schiphol en de Vrije Universiteit Amsterdam. Via proeven gaan ze nog onderzoeken wat precies de mogelijkheden voor energiebesparing zijn. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Waarschijnlijk kunnen er in maart al conclusies worden getrokken, waarna de eerste maatregelen kunnen worden genomen.

Het energiezuiniger maken van datacenters is erg belangrijk. Door de voortschrijdende digitalisering van de maatschappij zijn er komende jaren steeds meer datacenters nodig. Zelf gaan de partijen, die zich hebben verenigd in de zogeheten LEAP-coalitie, er vanuit dat de benodigde hoeveelheid elektrische energie in 2030 is verdubbeld ten opzichte van het huidige energieverbruik.

1
Reacties
Jacques van Hartingsveldt 20 januari 2020 12:48

Van een nieuwsbrief voor IT professionals had ik wel iets meer content verwacht over dit bericht. "Spaarstand" is een term die op nu.nl thuishoort, niet op agconnect.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.