Overslaan en naar de inhoud gaan

Sony zegt floppy in 2011 vaarwel

Sony neemt volgend jaar definitief afscheid van de floppy disk in Japan. Een enkele uitzondering daargelaten heeft Sony dit achterhaalde opslagmedium dan overal ter wereld in de ban gedaan.
© Flickr
Flickr

In maart 2011 staakt Sony de verkoop van de 3,5-inch diskette in eigen land, maakte de Japanse elektronicafabrikant vrijdag bekend. Vorige maand is de internationale levering al gestaakt, met India als een van de weinige uitzonderingen. Sony geeft de verminderde vraag als reden om met de verkoop te stoppen. Het bedrijf is een van de weinige overgebleven leveranciers van diskettes.

Sony presenteerde de magnetische gegevensdrager met een diameter van 90 millimeter – in de niet-metrische wereld van meet af aan afgerond tot 3,5 inch – met zijn omhulsel van hard plastic in 1981 als opvolger van de ‘slappe’ floppy van 5,25 inch. De oer-Macintosh van Apple was een van de eerste personal computers die geschikt was voor het nieuwe opslagmedium.

De eerste ‘double density’-versie had na het formatteren een opslagcapaciteit van 720 KB. In 1987 volgde een ‘high density’-versie die plaats bood aan 1,44 MB aan data.

De gloriedagen van de 3,5-inch diskette waren de jaren ’90 van de vorige eeuw. Op het hoogtepunt, in het boekjaar 2000, verkocht Sony 47 miljoen floppy disks. In 2009 was dat aantal teruggevallen naar 8,5 miljoen. Sony had de fabricage eerder al van Japan naar China overgeheveld, waar het nu nog 6 uitvoeringen laat maken.

Als verwisselbaar opslagmedium is de floppy allang overvleugeld door andere informatiedragers met een veel hogere opslagcapaciteit, zoals de cd, dvd, Zip-disk en meer recent de USB-memorystick. Nieuwe pc’s zijn nog maar hoogst zelden met een diskettestation uitgerust en losse floppy’s zijn bij winkelketens als Dixons, Dynabyte, Mycom en Paradigit uit het assortiment gehaald. Alternate biedt op dit moment nog diskettes van het Japanse merk TDK aan en webwinkel Opus kan nog floppy’s van de merken Sony en Emtec leveren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in