Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarepiraten in China achter de tralies

Volgens het persbureau Xinhua gaat het om het grootste geval van inbreuk op auteursrechten in China tot dusver. De Business Software Alliance (BSA), een belangenclub van voornamelijk Amerikaanse softwareleveranciers, noemt de veroordeling de eerste strafrechtzaak in China waarin wordt opgetreden tegen online-softwarepiraterij op deze schaal.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De hoofdverdachte Sun Xianzhong wordt gezien als het ‘meesterbrein’ achter de verspreiding van een gekraakte versie van Windows XP. Nadat de authenticatie- en certificatiebeveiliging uit het besturingssysteem van Microsoft was verwijderd, werd het programma in mei 2004 onder de naam Tomato Garden Windows XP op de website tomatolei.com aangeboden. Sindsdien hebben minstens 10 miljoen bezoekers de software gratis gedownload. De website verdiende geld aan het plaatsen van advertenties.

De rechtbank in het district Suzhou Huqiu in Oost-China veroordeelde Sun tot een celstraf van 4 jaar en een geldboete van 1 miljoen yuan (102.000 euro). Webmaster Hong Lei kreeg dezelfde straf, terwijl de medeplichtige die de software van Microsoft hackte 2 jaar moet zitten en daar bovenop 100.000 yuan dient te betalen.

Het bedrijf achter de website met de illegale Windows-versie, Chengdu Gongruan Network Technology, kreeg van de rechters een boete van 8,77 miljoen yuan opgelegd. Bovendien moet het bedrijf 2,92 miljoen yuan inleveren wegens “illegaal genoten voordeel”. De marketingdirecteur van Chengdu verdwijnt 2 jaar achter de tralies en wordt beboet met 100.000 yuan.

Illegaal kopiëren is in de Chinese Volksrepubliek schering en inslag. Slechts een kleine minderheid van de software die in het land wordt gebruikt is legaal, stellen organisaties van belanghebbenden zoals de BSA. Amerikaanse politici menen dat de pogingen van de Chinese overheid om de piraterij aan te pakken tot dusver zwak en ondoeltreffend zijn geweest. Een werkgroep van het Congres, het Amerikaanse parlement, rekent China tot de top-5 van landen waar piraterij het weligst tiert.

Hong en zijn medeplichtigen werden in augustus en december 2008 gearresteerd nadat de BSA in juni van dat jaar een klacht over hun praktijken had ingediend. Met het publiceren van vonnissen zoals dat in Suzhou wil de Chinese regering laten zien dat het wel degelijk ernst maakt met de bestrijding van softwarepiraterij. De BSA verwacht dat de uitspraak van de rechtbank in Suzhou Huqiu belangrijke jurisprudentie oplevert voor soortgelijke rechtszaken in de toekomst.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in