Loopbaan

Carriere
Thuiswerken

Softwareontwikkelaars willen flexibelere werktijden door corona

Developers vragen ook veel naar online trainingen. 

22 oktober 2020

Developers vragen ook veel naar online trainingen. 

Softwareontwikkelaars hebben door de coronacrisis behoefte aan flexibelere werkuren. Dat blijkt uit onderzoek van SlashData onder ruim 17.000 developers wereldwijd. Daarnaast wordt er veel om tools om samen te werken gevraagd, evenals online trainingen. 

Maar liefst 34 procent van de respondenten in het onderzoek geeft aan behoefte te hebben aan flexibelere werktijden of een flexibelere werklast. Velen van hen werken nu thuis en moeten tegelijkertijd ook voor het huishouden zorgen. "Onder deze omstandigheden wordt flexibiliteit gezien als de sleutel tot succes of tot simpelweg overleven", aldus het rapport. 

De behoefte aan flexibiliteit groeit bovendien als het bedrijf groter is. Van de softwareontwikkelaars die bij bedrijven met slechts 2 tot 5 werknemers werken, geeft 35 procent aan meer behoefte te hebben aan flexibiliteit. Maar van de developers die bij bedrijven werken met meer dan 10.000 werknemers, zegt 45 procent die behoefte te hebben. "De meest waarschijnlijke verklaring is dat zij al voor Covid-19 een flexibel werkschema hadden geïmplementeerd. Dit is waarschijnlijk het geval bij freelancers en bij kleine, dynamische startups."

Ook de behoefte aan mentale ondersteuning groeit mee met de grootte van het bedrijf. Volgens SlashData heeft dat waarschijnlijk te maken met de uitdagingen rondom flexibiliteit en netwerkmogelijkheden, die ook groter zijn bij grotere bedrijven. Mogelijk heeft dat ermee te maken dat werknemers in deze grotere bedrijven - waar niemand onmisbaar is - een hogere prestatiedruk voelen en banger zijn om hun baan te verliezen. 

Naast flexibiliteit is er ook veel behoefte aan  tools en platformen om samen te werken. Een kwart wil verder graag online trainingen kunnen volgen en 23 procent zoekt naar virtuele kansen om te kunnen netwerken en interacties te hebben met hun peers.

Weinig technische behoeften

Wat opvalt is dat ontwikkelaars weinig behoefte hebben aan extra technische oplossingen als gevolg van de crisis rondom Covid-19, op tools om samen te werken na. Zo geeft slechts 13 procent aan betere rekenkracht nodig te hebben, heeft 9 procent behoefte aan extra hardwarecomponenten en vraagt nog eens 9 procent om extra beveiliging. 

Volgens SlashData zijn er twee verklaringen voor de lage behoefte aan extra technische oplossingen. Zo is het mogelijk dat de technische behoeftes al volledig vervuld waren door werkgevers. "Het kan daarentegen ook zo zijn dat ontwikkelaars technische overwegingen minder belangrijk vinden dan flexibiliteit, netwerken en leren."

De technische behoeften veranderen dan ook niet significant als een bedrijf groter is. Wel is er een duidelijke correlatie tussen de behoeften en hoe betrokken een ontwikkelaar is bij keuzes om tools aan te schaffen. De developers die het meeste pleiten voor verbeterde security, prestaties en cloudruimte, zijn ook de ontwikkelaars die verantwoordelijk zijn voor de uitgaven aan tools en het goedkeuren van budgetten. 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.