Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwareleveranciers bang voor misbruik door beperkte flexibiliteit licenties

Maar liefst 9 op de 10 softwareleveranciers en leveranciers van intelligente apparaten is bang dat hun software wordt gestolen, gemanipuleerd of gekopieerd, omdat hun licentiemodellen niet flexibel genoeg zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Thales onder ruim 400 leveranciers wereldwijd.
copyright
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De manier waarop met software gewerkt wordt, is de laatste jaren enorm veranderd. Leveranciers van industriële printers met daarin software die gelicenseerd moet zijn, hadden een aantal jaar geleden nog vooral klanten met printers in een offline omgeving. Volgens Matthias van Zanten, regional sales manager Benelux bij Thales, hoefde daarbij niet bijgehouden te worden hoeveel gebruik er werd gemaakt van die printer en de bijbehorende software.

Maar door de komst van Software-as-a-Service (SaaS) is daar verandering in gekomen. "Vandaag de dag is er een significant, en groeiend, gedeelte van klanten dat online of semi-online opereren wil en op basis van gebruik hun printer wil kopen. Als leverancier van deze industriële printers betekent dit dat je een licentie- en rechtenbeheer moet hebben waarbij je dus allerlei type modellen moet kunnen aanbieden en bijhouden om aan de vraag van zowel bestaande als nieuwe klanten te kunnen voldoen." 

Leveranciers vrezen misbruik

Maar veel leveranciers hebben dergelijke flexibele licentiemodellen niet. 91% van de ondervraagden geeft zelfs aan dat ze inkomsten mislopen als gevolg van die beperkte flexibiliteit van licentiemodellen en het beheer van rechten. Nog eens 90% is bovendien bang dat hun software gestolen, gemanipuleerd of gekopieerd wordt vanwege die beperkte flexibiliteit. 

Maar ook bij het licenseren zelf ondervinden softwareleveranciers uitdagingen, zo zeggen zij in het onderzoek. Zo zegt 40% van de ondervraagden problemen te ervaren bij het licenseren van hun oplossingen voor meerdere apparaten. Nog eens 40% heeft moeite met verschillende implementatieomgevingen en 37% vindt het moeilijk om het groeiende aantal gebruikers dat op afstand werkt te ondersteunen. 

Meer inzicht

Om de problemen het hoofd te bieden, moeten leveranciers volgens Thales beter inzicht krijgen in hoe hun software door eindgebruikers wordt gebruikt. Veel leveranciers zijn daar ook mee bezig: 54% is bijvoorbeeld van plan om meer gebruik te maken van data voor business intelligence. Die data draaien dan met name om het gebruik van bepaalde functies, zoals het zoekgedrag naar bepaalde functies, de meest en minst populaire functies en de functies die het meest en minst vaak worden gebruikt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in