Development

Zakelijke software
nieuwbouw

Software voor nieuwbouw-eisen na flinke vertraging klaar voor gebruik

Ontwikkelaars werken hard aan 'gebruiksvriendelijke functionaliteiten'

© Shutterstock
29 december 2020

Ontwikkelaars werken hard aan 'gebruiksvriendelijke functionaliteiten'

Bouworganisaties hebben er een jaar op moeten wachten, maar inmiddels is UNIEC 3, de software om energie-eisen voor nieuwbouw te berekenen klaar voor gebruik. Met UNIEC 3 kunnen organisaties berekenen of nieuwe gebouwen voldoen aan de nieuwe eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De oorspronkelijke planning was 1 januari 2020. De software is sinds 21 december in de UNIEC 3-webshop te koop.

Het kabinet ziet de BENG-eisen voor nieuwbouw als een belangrijk middel om afgesproken doelen uit het Energieakkoord te behalen.  Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen. Deze eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Ontwikkeling

Oorspronkelijk hadden de eisen voor de nieuwbouw per 1 januari 2020 moeten gelden. Omdat de software eind 2019 nog niet gereed was, werd er tot twee keer toe gekozen voor uitstel zodat de aanvraag van vergunningen niet in de knel komt. UNIEC 3 biedt momenteel proeflicenties aan, die per 1 januari kunnen worden omgezet naar een betaalde licentie.

Op dit moment kunnen gebruikers alleen met een eerste geattesteerde versie van Uniec 3 werken. Er wordt ondertussen gewerkt om meer gebruiksvriendelijke functionaliteiten toe te voegen, zo melden de makers op de website van UNIEC 3. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.