Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Boeing 737 MAX

Software-update Boeing laat FAA wachten

Luchtvaartautoriteit FAA heeft Boeings software-update voor de 737 MAX nog altijd niet ontvangen.

© Boeing
23 mei 2019

Luchtvaartautoriteit FAA heeft Boeings software-update voor de 737 MAX nog altijd niet ontvangen.

Het hoofd van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft gezegd dat er nog geen tijdstip is bepaald waarop de Boeing 737 MAX weer mag gaan vliegen. Toestellen van dit type staan wereldwijd sinds half maart aan de grond. FAA-directeur Dan Elwell zei woensdag dat zijn organisatie nog altijd niet de officiële software-update heeft ontvangen. Hij heeft deze week overleg met luchtvaartautoriteiten uit 30 landen, inclusief China, de EU en Canada.

Boeing heeft sinds vorige week naar eigen zeggen de software-update voor de 737 MAX gereed. Het heeft al 360 vlieguren gemaakt tijdens 207 vluchten met toestellen die zijn voorzien van de vernieuwde software. Dit betreft testvluchten met eigen vliegtuigen van de fabrikant. Vóór algemene uitrol en ingebruikname door luchtvaartmaatschappijen moet de software-update worden goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Pas dan mogen de wereldwijd aan de grond gehouden toestellen weer de lucht in.

Neus omlaag gedwongen

Dinsdag zei Indonesië dat het de 737 MAX mogelijk tot volgend jaar aan de grond houdt. De luchtvaartautoriteiten in het land waar de eerste van twee crashes met zo'n toestel plaatsvond nemen niet zonder meer genoegen met de maatregelen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer en willen hun eigen afwegingen maken.

Bij twee ongelukken van de Boeing 737 MAX, in Indonesië en Ethiopië, kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Beide ongevallen kwamen door een softwarefout die de punt van het vliegtuig naar beneden bleef drukken. De twee toestellen bij de fatale crashes meenden ten onrechte dat er té stijl werd gestegen, waardoor overtrek (stall) kan ontstaan wat juist een vliegtuig kan laten crashen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.