Overslaan en naar de inhoud gaan

Software-update Boeing laat FAA wachten

Het hoofd van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft gezegd dat er nog geen tijdstip is bepaald waarop de Boeing 737 MAX weer mag gaan vliegen. Toestellen van dit type staan wereldwijd sinds half maart aan de grond. FAA-directeur Dan Elwell zei woensdag dat zijn organisatie nog altijd niet de officiële software-update heeft ontvangen. Hij heeft deze week overleg met luchtvaartautoriteiten uit 30 landen, inclusief China, de EU en Canada.
Boeing 737 MAX (test fleet)
© Boeing
Boeing

Boeing heeft sinds vorige week naar eigen zeggen de software-update voor de 737 MAX gereed. Het heeft al 360 vlieguren gemaakt tijdens 207 vluchten met toestellen die zijn voorzien van de vernieuwde software. Dit betreft testvluchten met eigen vliegtuigen van de fabrikant. Vóór algemene uitrol en ingebruikname door luchtvaartmaatschappijen moet de software-update worden goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Pas dan mogen de wereldwijd aan de grond gehouden toestellen weer de lucht in.

Neus omlaag gedwongen

Dinsdag zei Indonesië dat het de 737 MAX mogelijk tot volgend jaar aan de grond houdt. De luchtvaartautoriteiten in het land waar de eerste van twee crashes met zo'n toestel plaatsvond nemen niet zonder meer genoegen met de maatregelen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer en willen hun eigen afwegingen maken.

Bij twee ongelukken van de Boeing 737 MAX, in Indonesië en Ethiopië, kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Beide ongevallen kwamen door een softwarefout die de punt van het vliegtuig naar beneden bleef drukken. De twee toestellen bij de fatale crashes meenden ten onrechte dat er té stijl werd gestegen, waardoor overtrek (stall) kan ontstaan wat juist een vliegtuig kan laten crashen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in