Overslaan en naar de inhoud gaan

Software-update Akamai veroorzaakte wereldwijde internetstoring

De wereldwijde storing gisteravond werd veroorzaakt door een software-update van content delivery network (CDN) Akamai. Door de storing waren websites van onder meer de politie, Rabobank, Albert Heijn, ING en DPG-kranten als het AD en de Volkskrant offline. In de Verenigde Staten werden ook Amazon, Hbo Max en FedEx getroffen. De problemen zijn inmiddels opgelost.
storing
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De problemen ontstonden gisteren om iets voor zes uur 's avonds, meldt Akamai op Twitter. Een uitgerolde softwareconfiguratie-update zorgde toen voor een fout in het DNS-systeem, dat browsers naar de juiste websites leidt. Door die fout werden websites van diverse klanten onbereikbaar.

Akamai wist de problemen op te lossen door de update terug te draaien. Een uur na de start van de storing werkte de dienst weer als vanouds. Akamai benadrukt op Twitter dat er geen sprake is geweest van een cyberaanval tegen het bedrijf.

Updateproces onder de loep

De storing zelf was volgens experts opvallend. "Akamai staat erom bekend dat ze nooit down gaan, dus dit is nogal iets", zei de Nederlandse DNS-expert Bert Hubert, maker van PowerDNS, gisteren op Twitter. Akamai zelf biedt zijn excuses aan voor het probleem en zegt zijn updateproces onder de loep te leggen om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in