Innovatie & Strategie

Wetenschap

Software helpt bij redigeren video

24 januari 2014
Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hebben software ontwikkeld die automatisch een persoonlijke video maakt op basis van materiaal van verschillende personen.

Bedenker van de softwarehulp Rodrigo Laiola Guimarães verdedigt zijn proefschrift ‘Socially-Aware Multimedia Authoring' op 28 januari 2014 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Met de nieuwe techniek wordt het mogelijk om videobeelden van bijvoorbeeld  een evenement met elkaar te combineren, zodat een aangenaam geheel ontstaat.

Niet meer op de plank laten liggen

Zo wordt voorkomen dat video's worden gemaakt en vervolgens nooit meer worden bekeken. De meeste mensen gebruiken vaak de videocamera van hun smartphone, maar de vele uren videomateriaal die ze opnemen worden nauwelijks teruggekeken. De video’s zijn ook meestal te lang, van matige kwaliteit, uit één standpunt genomen en zonder verhaalstructuur.

Te weinig kennis

De gemiddelde amateurfilmer heeft niet voldoende kennis om het videomateriaal om te vormen tot een film die het aankijken waard is. De software - MyVideos geheten - automatiseert dit proces en creëert een persoonlijke video door materiaal van verschillende amateurcamera’s van hetzelfde evenement te combineren. Deze video is afgestemd op de voorkeuren van de kijker en houdt rekening met de doelgroep en hun relatie met de afgebeelde personen.

Europees project

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van het project Together Anywhere, Together Anytime (TA2), gefinancierd door de Europese Unie. TA2 bestudeert de rol van technologie in het onderhouden van relaties tussen gezinnen, met name het delen van verhalen via digitale foto’s, video’s en de mogelijkheid hierop te reageren. Het proefschrift is te downloaden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.