Loopbaan

Carriere
Diploma

Snelst groeiende IT-bedrijven geven weinig om diploma's

Digitale vaardigheden ook buiten ICT-rollen belangrijk. 

25 maart 2021

Digitale vaardigheden ook buiten ICT-rollen belangrijk. 

De snelst groeiende IT-bedrijven van Nederland geven weinig om diploma's, blijkt uit onderzoek van HR-specialist Lepaya naar de wervingsstrategie van de honderd snelst groeiende bedrijven van Nederland. Digitale vaardigheden zijn echter wel belangrijk voor deze honderd bedrijven, ook als een potentiële werknemer niet in een ICT-rol gaat werken. 

Lepaya onderzocht de openstaande vacatures van bedrijven uit de FD Gazellen top 100, waarin de honderd snelst groeiende bedrijven van Nederland uit 2020 staan. Uit dat onderzoek blijkt dat maar liefst 64% van de honderd snelst groeiende bedrijven sollicitanten niet naar een diploma vraagt. Onder de IT-bedrijven in de lijst ligt dat aantal nog hoger, namelijk op 80%.

Volgens oprichter René Janssen is deze ontwikkeling goed nieuws. "Diploma’s zijn niet meer van deze tijd. We zijn blij verrast om te zien dat snelgroeiende organisaties ook het belang van skills zien. Nieuw personeel aannemen met toekomstbestendige vaardigheden en ze continu blijven ontwikkelen is de enige manier om relevant te blijven als organisatie."

Technische vaardigheden belangrijk

Die toekomstbestendige vaardigheden zijn zowel hard- als soft skills, blijkt uit het onderzoek. 66% ziet meetbare, vakinhoudelijke vaardigheden als noodzakelijk, maar 60% ziet ook soft skills als communicatie vaardigheden en zelfstandigheid als een vereiste.

Daarnaast worden technische vaardigheden steeds belangrijker. 47% van de snelgroeiers vraagt om technische vaardigheden als programmeren en datamanagement, ook als de functie niet technisch is. Volgens Lepaya heeft dat te maken met de digitalisering van de arbeidsmarkt: door automatisering worden digitale vaardigheden steeds belangrijker. Het valt echter op dat geen van de bedrijven naar vaardigheden vraagt die aansluiten bij de op korte termijn veranderende bedrijfsprocessen, zoals virtuele leiding- of meetingvaardigheden. 

Persoonlijke ontwikkeling

Volgens de snelgroeiende bedrijven is ook persoonlijke groei een belangrijk onderdeel van de functie. 33% van deze werkgevers geeft aandacht aan persoonlijke ontwikkeling, al is niet altijd duidelijk wat er dan precies wordt aangeboden. Onder IT-bedrijven is dat aantal veel hoger, namelijk 41%. 

"De uitdaging zit hem erin voor werkgevers om een leven lang leren te omarmen. Skills moet je immers continu trainen om ze op het juiste niveau te krijgen. Juist ook als je de globale veranderingen ziet, hoe de wereld in rap tempo digitaal wordt, toont dit aan dat er nu actie nodig is", aldus Janssen in het onderzoek. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.